Dolar kurunun yükseliş nedeni belli oldu! Dolar bundan sonra kaç TL'ye çıkacak?

Türk lirasının dolar karşısındaki kayıpları yüzde 7’yi aşarken dolar kurundaki yükselişin nedeni belli oldu. Dolar kuru neden yükseldi, kurda yükseliş devam edecek mi?
Dolar kurunun yükseliş nedeni belli oldu! Dolar bundan sonra kaç TL'ye çıkacak?

Türkiye bugüne dolar kurundaki yükselişlerle başladı ve gün boyunca kurdaki ataklar sürdü. Akşam saatlerine kadar dolar kurunda yüzde 7 oranından fazla değer artışı oldu. Türk lirasındaki bu ani değer kayıpları ise en çok merak edilen konu haline geldi. Dolar kuru neden bir anda sert bir şekilde değer kaybetti? Bu soruya cevap ABD merkezli yayın organı Bloomberg’de Tuğçe Özsoy, Beril Akman ve Kerim Karakaya imzalı haberde verildi.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELDİ?

Bloomberg’in elde ettiği bilgilere göre dolar kurundaki yükselişin ana nedeni yeni ekonomi yönetiminin politika değişikliği oldu. Mehmet Şimşek yönetimine geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’nın kamu bankaları üzerinden dolar kuruna yapılan müdahaleleri 6yumuşatmasını istedi. Bundan dolayı kamu bankaları döviz satışlarını geçici olarak durdurdu ve Türk lirasında sert bir değer kaybı yaşandı.

Bloomberg’in haberinde bu gelişme, “Yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelmesinin bir parçası olarak maliyetli müdahale stratejisini terk ettiğinin bir işareti” şeklinde yorumlandı.

Bankacılık kaynaklarının verdikleri bilgiye göre bugün dolar kuru sert yükselince 23 TL’nin üzerinde yeni bir müdahale daha geldi ve kurun yükseliş hızı kesildi.

SEÇİM SONRASI DEĞER KAYBI YÜZDE 13’Ü AŞTI!

Dolar karşısında Türk lirasının değer kaybı seçim sonrasında hızlandı. 14 Mayıs seçimleri öncesinde dolar kuru 19,60 TL, 28 Mayıs seçimlerinden önce dolar kuru 19,98 TL olmuştu. Kamu bankalarından döviz satışları yapılarak ve bir dizi dolar talebini azaltan bankacılık uygulamaları ile seçim öncesinde doların yükselmesi engellendi. Bu engellemeler kaldırılınca dolar kurunda çok ciddi bir atak meydana geldi. Seçim sonrası dolar kurundaki artış yüzde 13’ü geçti.

DOLAR KURU ARTMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Türkiye’de vatandaşın en çok merak ettiği sorulardan birisi de dolar kurundaki yükselişlerin bundan sonra da olup olmayacağı oldu. Bloomberg’in haberinde yer alan iddiaya göre yatırımcılar Türk lirasında daha fazla değer kaybı bekliyorlar. Opsiyon piyasasında dolar kurunun üç ay içerisinde 25 TL’ye ulaşma olasılığı yüzde 80, 27 TL’ye ulaşma olasılığı ise yüzde 60 olarak fiyatlanıyor.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.