Doların kurunu düşürecek haber ABD'den geldi Türkiye'ye F-16 yasağı kaldırıldı!

Dolar kuru için iyi haber Amerika'dan geldi. Amerika'nın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı yasağı getirmesi anlamına gelen maddeler savunma bütçesi yasa tasarısından çıkartıldı. F-16 yasağı kalktı, dolar kuru düşer mi, ne olur soruları gündeme geldi.
Doların kurunu düşürecek haber ABD'den geldi Türkiye'ye F-16 yasağı kaldırıldı!

Amerika ile Türkiye arasında büyük kriz yaşanmasına neden olan ve o dönem açıklanması ile dolar kurunda tansiyonun yükselmesine neden olan F-16 savaş uçağı satışı yasağı hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. ABD'den gelen son dakika haberi ile ABD Temsilciler Meclisi'nce sunulan ve Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddelerin savunma bütçesi yasa tasarısından çıkartıldığı duyuruldu. 

Böylelikle Türkiye'nin 40 adet F-16 savaş uçağı alımı ve 80 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu için gelen tüm engeller kaldırılmış oldu. Amerika'nın 2023 savunma bütçesini de kapsayan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son hali belirlendi. Toplam büyüklüğü 857 milyar dolar olarak belirlenen savunma bütçesini de kapsayan NDAA ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi tarafından onaylandı. 

TÜRKİYE KARŞITLARININ F-16 SAVAŞ UÇAĞI YASAĞI TEKLİFİ TASLAKTAN ÇIKARTILDI! 

Amerika'nın Türkiye'ye karşı koz olarak kullandığı iddia edilen F-16 savaş uçağı yasağını içeren düzenlemeler ile maddeler yasa tasarısından tamamen çıkartıldı. ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi tarafından son şekli verilen yasa tasarısında Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddelere yer verilmedi. 

Daha önce temsilciler meclisinde kabul edilen düzenlemede Amerika'nın Türkiye'ye yeni F-16 satışı yapmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satışı yapılmaması hükmü eklenmiş, bu hüküm "Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir" muafiyeti şartına bağlanmıştı. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Türk diplomatların yürüttükleri yoğun diplomasi girişimlerinin sonucunda karar alındığı belirtilirken alınan karar sonrasında gözler dolar kuruna çevrildi. Satış kararının netleşmesi için ise yönetim tarafından açıklanacak satış tebligatına kongreden de onay çıkması gerektiği belirtiliyor. Dolar kuru an itibari ile yeni güne 18,6347 TL seviyesinden başladı.