Doların profesörü Remzi Özdemir duyurdu: Merkez Bankası Ruble kartını oynayacak, dolar tepetaklak olacak!

Dolar kuruna yeni müdahale ve dolarda sert düşüş beklentisi artarken Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut son dolar yorumları ile yeni beklenti ve kur tahmini yaptı. Dolarda düşüş var mı, yükselir mi, dolar 20 TL olacak mı?

Dolar kurunun 18 TL seviyesinin üzerine çıkması ile gözler bir kere daha dolar kurunda yeni müdahale iddialarına çevrilirken konu hakkında bir son dakika değerlendirmesi de ünlü ekonomist Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut tarafından yapıldı. Dolar kurunun uzun bir aradan sonra yeniden 18 TL bandını aşması üzerine ekonomide yeni senaryolar masaya yatırıldı. 

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası son PPK toplantısı ile piyasaları ters köşe yapmış, pek çok ekonomistin beklentilerin tam tersine faiz artırımı yapmak yerine, yükselen enflasyon ve dolar kuruna rağmen büyümeyi desteklemek adına 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Alınan karar sonrasında dolar kuru bir kere daha 18 TL seviyesinin üzerine tırmanarak bu barajı da yıkmayı başarmıştı. 

DOLAR KURUNA YENİ MÜDAHALE GELİR Mİ, DOLAR DÜŞECEK Mİ, EKONOMİSTLERİN SON DOLAR YORUMU VE TAHMİNLERİ NELER?

Konu hakkında sosyal medya hesaplarından ortak canlı yayın yapan Evren Devrim Zelyut ve Remzi Özdemir dolarda olacakları tahmin etti. Zelyut, Özdemir'e "Rus bankaları Türkiye'ye Ruble kredisi verecek. Peki, Rusya'nın vereceği bu kredi doların ateşini söndürebilecek mi, düşecek mi?" sorusunu yöneltti. 

Doların profesörü Remzi Özdemir duyurdu: Merkez Bankası Ruble kartını oynayacak, dolar tepetaklak olacak!

Soruya yanıt veren Remzi Özdemir "Rus bankası açık açık ifade edilmemiş ama hepimizin bildiği Siber Bank. Rus hükümetinin elindeki en büyük ve en önemli banka bu banka. Buradan Türkiye'ye ne kadar kredi gelebilir ki bizim derdimize derman olsun. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 30 milyar dolar. Bunun 3 milyar doları ihracat, geri kalanının tamamı ithalat. Siber Bank bize ne kadar Ruble verecek? Bu kadar büyük bir parayı nasıl bir işlemle gerçekleştirecek?

Doların profesörü Remzi Özdemir duyurdu: Merkez Bankası Ruble kartını oynayacak, dolar tepetaklak olacak!

Bizim derdimize 1 - 2 milyar dolarlık işlem çare olacak? Burada korkunç bir dengesizlik var. 30 milyar doların 3 milyar doları bizim ihracatımız. Geriye kalan bu açığı nasıl Rusya'ya yollayacağız? Altın mı vereceğiz, nasıl ödeyeceğiz? Türkiye'de, Rusya'da bu işlemin olmayacağını biliyor. Bu işlem sadece ekonomide psikolojik bir iyileştirme sağlamak. 

Doların profesörü Remzi Özdemir duyurdu: Merkez Bankası Ruble kartını oynayacak, dolar tepetaklak olacak!

DOLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR MU, RUS HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Rusların amacı ambargoyu Türkiye üzerinden kırmak. Amerika buna ne kadar izin verir? Türkiye bunu başarabilirse dövizi düşürür. Türkiye'nin Rusya üzerinden yaptığı enerji harcamasını döviz olarak ödememek bizi büyük oranda rahatlatır. Ancak, bu hamle çok zor. Başarabilirse dolar tepetaklak olur. Doları düşürmek ya da bu hamle ile dizginlemek çok zor" dedi.

Editör notu: Burada verilen bilgiler yatırım tavsiyesi değildir, adı geçen ekonomistlerin yapmış oldukları yorumlardan derlenmiş olup, yatırım tavsiyesi değildir.