Düşüşe aldanmayın rekora hazır olun diyen kuyumcular 2022 yıl sonu gram altın ve dolar kuru tahmini için yeni rakamı duyurdu

ABD enflasyon verisi sonrasında şahlanan altın fiyatları sonrasında altın ve dolar kuru uzman yorumları araştırılmaya başlanmıştı. Bir tahminde kuyumculardan geldi. 2022 yıl sonu gram altın ve dolar kuru tahmini yükseldi.
Düşüşe aldanmayın rekora hazır olun diyen kuyumcular 2022 yıl sonu gram altın ve dolar kuru tahmini için yeni rakamı duyurdu

Dolar kuru ve altın fiyatlarında dalgalanma tüm hızı ile devam ederken özellikle de Amerika'dan gelen ekonomik veriler sonrasında piyasalarda adeta büyük bir şahlanma yaşanmıştı. Önce ABD tarım dışı istihdam verileri sonrasında seçim sonuçları en son ise ABD Ekim ayı enflasyon verisi rakamlarının beklentilerin altında kalması ile altın fiyatları sert bir şekilde yükselmiş, dolar kuruna ise düşüş yaşanmıştı. 

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ, ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Amerika'da yaşanan enflasyon rakamları sonrasında yaşananları değerlendirdi. Yıldırımtürk "Ekim ayı enflasyonunun beklentilerin altında kalması doların değer kaybettiğini gözlemledi. Aynı zamanda ABD tahvil faizlerinde de düşüş yaşandı. Faiz artırımının olma ihtimali yüzde 25 seviyesine çekilmesi ile dolar kuru düştü, altın fiyatları yükseldi. 

Zaten geriye dönüp baktığımızda altında son dönemde yaşanan düşüşler hem enflasyon ve faiz baskısı nedeni ile olmuştu. Bu baskının ortadan kalkması ile yükseliş başladı. Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Powell tarafından yapılacak olan açıklamalar ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan ÜFE verisinin seviyesi de takip edilecek. Çok kısa sürede çok ani yükselişler kar satışlarını da beraberinde getirebilir. 

ALTINDA BEKLENTİLER NE YÖNDE, TEKRAR DÜŞÜŞ GELİR Mİ, YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Altın fiyatlarında ben bir düzeltme hareketi bekliyorum ama çok sert bir fiyatlama olmaz. Altın fiyatları için bir hazmetme süreci yaşanır ancak bu bir sonraki yükselişin habercisi olarak kabul edilir. Altında biz Amerika'da çok ekstrem bir durum yaşanmazsa ons altının fiyatının 2023 yılında tekrar 1900 dolar seviyesini görmesi kaçınılmaz. 

2022 YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİ BEKLENTİSİ VE 2023 YILINDA 1 DOLAR KAÇ TL OLUR, OLACAK?

Merkez Bankası tarafından politika faiz oranı rakamının yüzde 9 seviyesine kadar çekilecek diye bir beklenti var. Şirketlerin tekrar dolara döndüklerini görüyoruz. En iyimser senaryo ile biz dolar kurunun yıl sonunda 22 TL olacağını öngörüyoruz. Bende bu seviyeye katılıyorum. Bazıları ise 25 TL beklentisini dillendiriyor. 

Seçim öncesi piyasalara likidite salınması durumunda doların daha da yukarı gideceği beklentisi de bulunuyor. Gram altının fiyatı ilk olarak 1100 TL seviyesini aşacaktır. 2022 yıl sonunda en düşük 1250 TL ve en yüksek 1400 TL seviyesini görebilir" diyerek tahminlerini açıkladı. 

NOT: Burada yer alan bilgiler Altın ve Para Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir. Haberimiz yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.