Eksiği yok fazlası var 2023 memur ve emekli maaşı Ocak zammı enflasyon farkı ne kadar olacak hesaplandı!

Milyonlarca memur ve emeklinin beklemiş olduğu Ocak 2023 zammı için geri sayım başlarken gözler açıklanacak olan Kasım ve Aralık ayı enflasyon verisine çevrilmişti. 2023 emekli memur zammı oranları ile zamlı maaşları ne kadar olacak?
Eksiği yok fazlası var 2023 memur ve emekli maaşı Ocak zammı enflasyon farkı ne kadar olacak hesaplandı!

2023 emekli memur maaşı zammı için geri sayım artık resmen başlarken bir yandan Cumhurbaşkanı jesti olarak açıklanacak rakam bir yandan da resmi zam oranına eklenecek olan enflasyon farkı zammı hesaplamaları yapılıyordu. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan Kasım ayı ve Aralık ayı enflasyon verisinin ardından enflasyon farkı zammı rakamı kesinleşmiş olacak. 

Bilindiği üzere emekli ve memur maaşlarına her sene yılbaşında belirlenen oranlar üzerinden toplu sözleşme zammı uygulanırken buna ek olarak enflasyon farkı zammı da ekleniyordu. Bu sene enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeniyle memur ve emekli maaşına bunlara ek olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından jest olarak refah payı adı ile ek zam yansıtılması da bekleniyor. 

İLK 4 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

TÜİK tarafından bugüne kadar Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayı enflasyon verisi olarak 4 aylık enflasyon oranı açıklandı. Son 6 aylık enflasyon farkı hesaplaması için ise geriye Kasım ve Aralık ayı enflasyonu kaldı. TÜİK TEFE TÜFE Kasım ayı enflasyon rakamı 5 Aralık 2022 Cuma günü ilan edilirken  Aralık ayı enflasyonu rakamının ise Ocak ayının ilk haftası içerisinde ilan edilmesi bekleniyor. Son 4 aylık enflasyon farkı toplamı ise yüzde 10,45 olarak hesaplandı. 

 Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini rakamına göre ise 6 aylık enflasyon farkı yüzde 16.05 olarak gerçekleşecek. Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65,2 olarak açıklanırken 4 aylık enflasyon farkı zammı üzerinden yapılan hesaplamada SSK ve BAĞKUR emekli maaşı Ocak zammı yüzde 10,45 olarak gerçekleşecek. Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon tahmini ile ise 6 aylık enflasyon farkı yüzde 16,05 olarak gerçekleşecek. 

Memur maaşı Ocak zammı enflasyon farkı ise ilk 4 aylık enflasyon rakamına göre yüzde 10.45 olarak hesaplanırken 6 aylık enflasyon tahminine göre zam oranı yüzde 14,09 ile yüzde 17,03 arasında gerçekleşecek. Buna göre en düşük emekli maaşı Cumhurbaşkanı jesti ve refah payı gibi ek düzenlemeler ile 9 bin 51 TL ile 10 bin 600 TL arasında değişiyor.