Emekli maaşına 3.006 liralık ek zam için kanun teklifi TBMM'ye sunuldu!

Emeklilere ek zam uzun süredir gündemdeki yerini korurken konu hakkında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Emekli maaşına 3.006 liralık ek zam için kanun teklifi TBMM'ye sunuldu!

Emekli maaşına 3.006 liralık ek zam için kanun teklifi TBMM'ye sunuldu! Emeklilerin geçim derdi her geçen gün enflasyondaki artış ile biraz daha ağırlaşırken konu hakkında TBMM'den yeni bir hamle daha geldi. 

İzmir Milletvekili Özcan Purçu tarafından hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Verilen kanun teklifi kapsamında en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi istendi. Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda en düşük emekli aylığı için bugün uygulanan 5 bin 500 liralık rakam 2023 asgari ücret rakamı için açıklanan 8 bin 506 liraya yükseltilecek. Böylelikle emekli maaşına 3 bin liralık zam gelmiş olacak. 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-31/05/2006 Tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki "5500 Türk lirasından az olamaz" ibaresi "net asgari ücretten az olamaz" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür.

Emekli maaşına 3.006 liralık ek zam için kanun teklifi TBMM'ye sunuldu!

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA YENİ ZAM VAR MI, ASGARİ ÜCRET İLE EŞİTLENECEK Mİ?

Verilen kanun teklifinde "Türkiye'de yaklaşık olarak 14 milyon emekli bulunmaktadır. Bu emekli vatandaşlarımız ne yazık ki açlık sınırının altında aldıkları maaşlarla yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Türk-İş tarafından Ocak 023 sonu itibariyle açıklanan açık sınırı 8 bin 864 TL; Yoksulluk sının ise 28 bin 875 TL'dir. 

Yine yapılan açıklamaya göre Ocak 2023 araştırmasına göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9,02 oranında gerçekleşmiştir. Bu kanun teklifi ile yaklaşık 14 milyon emeklinin yaşam koşullarının bir nebzede iyileştirilmesi amacıyla en düşük emekli maaşının net asgari ücret tutarı olan 8.506,80TL olması hedeflenmektedir" denilerek ek zam talep edildi. Kanun teklifinin yasalaşması durumunda en düşük emekli maaşı aylığı asgari ücret ile eşitlenecek.