Emekli maaşını yükselten formül! SSK ve Bağkur emekli maaşı bu yolla artıyor!

Emekli maaşlarını arttırmanın yolları hem çalışanlar hem de mevcut emekliler tarafından araştırılıyor. Emekli maaşını yükseltebilecek formül ortaya çıktı. SSK’lılar ile Bağkur’lular bu formül ile daha yüksek emekli maaşı alabilecekler.
Emekli maaşını yükselten formül! SSK ve Bağkur emekli maaşı bu yolla artıyor!

Emekli maaşının düşük olması bir emeklinin hayatının son bölümünde ekonomik sorunlar yaşaması anlamına geliyor. Rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyenler ise yüksek emekli maaşı alabilmenin yollarını araştırıyorlar. Hem çalışanlar hem de mevcut emekliler bu yolları araştırıyorlar. Peki emekli maaşı nasıl artar, bunun yolu ve formülü nedir, herkes için geçerli midir?

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA MAAŞ ARTIRILABİLİR Mİ?

SGK’nin emeklilik sistemi içerisinde emekli maaşının artırılabilmesinin tek bir ana koşulu bulunmaktadır. O da henüz emekli olmamış olmaktadır. Emeklilik işlemi yapılıp emekli maaşı bağlandıktan sonra emekli maaşının yükselmesi sadece yılda iki defa enflasyon kadar verilen zamla mümkün olmaktadır. Herhangi bir formül uygulanarak maaş seviyesi değiştirilememektedir.

ÇALIŞANLAR MUTLAKA BUNLARI YAPMALI!

Emekli maaşının yükselmesi için emekli olmadan önce bazı işlemler yapılması gerekmektedir. Bir kişinin emekli maaşını belirleyen ana etken prime esas kazanç olarak SGK’ya yapılan bildirimdir. Eğer bir çalışanın prime esas kazancı sürekli asgari ücret seviyesinden gösterilmişse bu kişinin yüksek emekli maaşı alabilmesinin ihtimali dahi yoktur. Emeklilikte yüksek maaş isteyenlerin ilk yapmaları gereken asgari ücretin üzerinde bir miktarda prime esas kazançlarının bildirilmesini sağlamaktır. Türkiye’de işverenler genellikle çalışanlarının prime esas kazançlarını asgari ücret sevi,yesinde gösterip asgari ücret kadar maaşı banka hesaplarına yatırmakta ve maaşın fazla kısmının ödemesini ise elden yapmaktadırlar. Bu durum işveren maliyetini azaltıp çalışanın günlük kazancını yükseltebilir. Ancak aynı zamanda böyle yapılarak çalışanın emekli olduğunda düşük emekli maaşı almaya mahkum olmasına da zemin hazırlanmaktadır.

Emekli maaşının yükselmesi için son 3,5 yıl ödenen primler de önemli olmaktadır. Bu sürede yüksek prim yatırılması durumunda maaşlar da emekli olunca yüksel olacaktır. Uzun yıllar boyunca yüksekten prim yatırıp son 3,5 yıl asgari ücret seviyesinden primi yatanların ise emekli maaşları düşmektedir. Çalışanlar asla bu hatayı yapmamalıdırlar.

Bazı çalışanlarında iki ayrı iş yerinde aynı zamanda çalışma imkanı olabiliyor. Bu çalışanlar her iki işverenin de primini yatırmalarını sağlamalıdır. Bir ayda en fazla 30 gün sigortalı gösterilebilir. İki işveren de bu çalışanı sigortalı göstermesi durumunda hesaplama yine 30 gün üzerinden yapılacaktır ama her iki işverenin ödediği primler toplanarak o ayın prime esas kazancı olacaktır. Örneğin bir asgari ücretli çalışanın prim esas kazancı aylık 10.008 TL’dir. İki işveren de bunu SGK’ya bildirirse o çalışanın sadece o aylık prime esas kazancı 10.008 TL değil 20.016 TL olacaktır ve bu ileride emekli maaşını pozitif etkileyecektir.