Emekli olacaklara maaş uyarısı! Hangi ay emekli olanlar daha yüksek maaş alırlar?

Ne zaman emekli olmanın daha avantajlı olacağın vatandaşlarca merak ediliyor. Bazı yıllarda bazı aylarda emekli olmak daha yüksek emekli maaşına imkan sağlıyor. Peki bu yıl Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı emekli olmak avantajlı?
Emekli olacaklara maaş uyarısı! Hangi ay emekli olanlar daha yüksek maaş alırlar?

Emeklilik şartlarını tamamlamış olan vatandaşlar ne zaman emekli olmaları gerektiği konusunda uzmanlardan fikir alıyorlar. 2023 yılında Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı emekli olmak daha avantajlı? Hangi ayda SGK’ya emeklilik dilekçesi verenler kazançlı çıkacaklar? Emekli olmak için Temmuz ayını beklemek şart mı?

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli aylığı hesaplaması 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası farklı hesaplanmakla birlikte; en basit haliyle, aylık brüt maaşa, SGK’ya dönen prim tutarına ve ödenen prim gün sayısına, aylık bağlama oranına (ABO) göre belirleniyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil; enflasyon, milli gelirdeki büyüme hızı da emekli maaşı hesaplamasında dikkate alınıyor. Hesaplanan emekli aylığı da geçmiş 6 aylık enflasyon oranında arttırılıyor. Emekli olunacak döneme göre de emekli aylığı değişiyor.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİN VERİLDİĞİ DÖNEME GÖRE EMEKLİ MAAŞI FARKI!

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde hesaplanacak olan emekli maaşları daha yüksek olmaktadır. 2022 yılının sonunda emeklilik dilekçesi verenlerin maaşları 2023 yılında emekli olacaklara göre daha yüksek oldu. Bu fark da hem 2022’de yüksek enflasyondan hem de 2021 yılının büyüme hızından kaynaklandı. 2022 yılında emekli olmak çok daha avantajlıydı. Ancak emekli maaşları arasındaki ana fark çalışanın çalışma hayatı boyunca hangi seviyeden prim ödemesi yaptığı ile alakalıdır.

HAZİRAN VE TEMMUZ ARASINDA FARK OLUR MU?

Bu yıl haziran ve Temmuz aylarında emekli olmak arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Bu farksızlık sadece emekli maaşı açısından geçerli. Bunun bir de kıdem tazminatı tarafı var ki o devreye girince işler değişiyor. Emeklilik dilekçesi verecek olanların emekli maaşları 2022’deki enflasyon oranı ile milli gelirdeki artışın yüzde 30’u üzerinden hesaplanacak. Haziran ayında emeklilik dilekçesi verenler maaşları bağlandıktan sonra Temmuz ayındaki emekli maaş zammını alacaklar. Temmuz ayını bekleyecek olanların maaşlarına da Temmuz zamları eklenerek hesaplama yapılacak.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN BEKLEMEK GEREKİR!

Kıdem tazminatlarında taban ve tavan ücretler asgari ücrete yapılacak zamlarla güncelleniyor. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması ile beraber kıdem tazminatında tavan ve taban tutarlar yeniden belirlenecek. Dolayısıyla Haziran ayında emekli olanlar kıdem tazminatını daha düşük tutarlarda alacaklar. Temmuz ayını bekleyenler ise yeni asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alabilecek.