Emekli ve memura çifte katmerli zam gözüktü! 2023 Ocak ayında hesaplara yatacak maaş az çok belli oldu

Memur maaşı ve emekli maaş zam oranı için gözler 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan TÜİK TEFE TÜFE enflasyon oranı rakamına çevrilmişti. 6 aylık enflasyon farkı öncesi memur ve emekli maaşı beklentisi ile zam tahmini geldi.
Emekli ve memura çifte katmerli zam gözüktü! 2023 Ocak ayında hesaplara yatacak maaş az çok belli oldu

Emekli aylığı ve memur maaşı zammı için milyonlarca kişi Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından 3 Ocak 2022 Salı günü açıklanacak olan enflasyon oranını beklemeye başlamıştı. Aralık ayının enflasyon rakamının açıklanması ile son 6 aylık enflasyon oranı kesinleşirken bu oran üzerine toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı eklenecek. 

Böylelikle emekli ve memurlara ödenecek olan resmi zam oranı belirlenecek. Ancak bu sene enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile memur ve emeklilere ek zam yapılması gündeme gelmişti. Özellikle de asgari ücrete yapılan yüzde 55 oranındaki zam oranı emekli ve memurların beklentisini arttırmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan "emekli ve memura zam oranını da belirlerken enflasyonu dikkate alarak bu şekilde zammı belirleyeceğiz" sözü ile umutlanmıştı. 

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI İÇİN ZAM ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, OCAK MAAŞ ZAMMI HANGİ TARİHTE BELLİ OLACAK?

Milyonlarca emeklinin ve memurun beklemiş olduğu maaş zammı için yılın son enflasyon rakamının açıklanması beklenecek. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyonu ayın son bulmasının ardından sepette yer alan ürünlerin fiyatlarında yaşanan değişim üzerinden 3 Ocak 2023 Salı günü ilan edilecek. 

Enflasyon rakamının o gün ilan edilmesi ile 6 aylık enflasyon farkı kesinleşirken toplu sözleşme zammının da bu rakama eklenmesi ile 2023 zam oranı belirlenecek. Ancak bu sene bu rakamların üzerine yükselen enflasyon rakamları nedeniyle ek zam yapılacağı ilan edilmişti. Refah payı ve ek zam ile bu sene hem memurlara hem de emeklilere daha yüksek zam yapılacak. 

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI ZAMMI OCAK 2023 ORANI YÜZDE KAÇ, NE KADAR OLACAK?

Bugüne kadar açıklanan verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüze 14,05, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 15,11 zam beklentisi oluştu. Genel beklenti ise maaşlara ek zamla beraber yüzde 35-40 oranında zam yapılması Asgari ücrete yapılan zam oranı üzerinden bir zam gelmesi durumunda emekli ve memur maaşı zam oranı yüzde 54,7 olarak gerçekleşecek. Bu oranlar üzerinden en düşük memur emeklisi maaşının 8 bin 205 TL olması en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 5.400 lira olması bekleniyor. En yüksek zam oranı beklentisi üzerinden ise en düşük memur maaşı rakamının 11 bin 21 TL olabileceği belirtiliyor.