Emekliler için maaş zammı planı! Temmuz zammı hesapları değişiyor!

En düşük emekli maaşının yükseltilmesi ile alakalı yasal düzenleme gelecek hafta yapılacak. Bu düzenlemenin emekli maaşlarına etkisi merak edilirken çok önemli detaylar ortaya çıktı. Emekli maaşları nasıl etkilenecek?
Emekliler için maaş zammı planı! Temmuz zammı hesapları değişiyor!

Türkiye’de yaklaşım 14 milyon emekli vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşların içerisinde 7.500 TL altında maaşı olan emekli sayısı 4 milyonu buluyor. En düşük emekli maaşında yapılacak olan değişiklik doğrudan 4 milyon emeklinin maaşına zam olarak yansıyacak. Diğer emeklilerin maaşlarında ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Yapılacak olan zammın detayları ise ortaya çıktı.

7.500 TL ALTI MAAŞI OLANLARA ZAM DETAYI

En düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye yükseltilmesi esasında emeklilerin maaşında bir zam ifade etmiyor. Bu durum en düşük emekli maaşında yapılan bir düzenlemeyi içeriyor. Yani SGK kayıtlarında emeklilerin maaşlarında herhangi bir zam yapılmıyor. Ancak ödemeye gelince en az 7.500 TL ödenecek. Dolayısıyla emekli maaşı 7.500 TL’nin altında olanların maaşları Hazine tarafından 7.500 TL’ye tamamlanacak. Emeklinin maaşı ise SGK sisteminde ne ise aynı seviyede kalacak.

YASAL DÜZENLEME OLMAZSA TEMMUZ’DA ZAM YOK!

Emeklilere her yıl Ocak ve Temmuz ayında maaş zammı yapılıyor. Şimdi en düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye çıkarılması bu hesabı iyice karıştırdı. Bu emeklilerin maaşları 7.500 TL’ye yükselecek ama maaş zammı hesaplamaları Temmuz ayında SGK kayıtlarındaki maaşları üzerinden hesaplanacak. Örneğim 6.000 TL emekli maaşı olan bir emekli vatandaş eğer Temmuz ayında emeklilere yüzde 20 zam yapılırsa maaşı normalde 7.200 TL’ye yükselecek. En düşük emekli maaşı Temmuz ayında yeniden arttırılmazsa bu emeklinin maaşı değişmeyerek 7.500 TL’den ödenmeye devam edilecek ve Temmuz’da maaş zammından yararlanamayacaklar.

TÜM EMEKLİLER ZAM BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE

Tüm emeklilerin maaşlarına ara zam uygulanmasına dair bir beklenti oluştu. Ancak bu konuda net bir açıklama henüz yapılmadı. Sadece en düşük emekli maaşı yükseltilerek dar gelirli emeklilerin durumlarında bir iyileştirme yapıldı. Herhangi bir ara zam yapılmazsa emekliler Temmuz ayında normal maaş zammı alacaklar. Temmuz zammının yüzde 20 ile 30 arasında bir rakam olması bekleniyor.

Öte yandan emeklilerin zamlanması beklenen ödemelerinden birisi de emekli bayram ikramiyesi oldu. Bu konuda da bir müjde bekleyen emekliler henüz bu müjdeyi alamadılar.