Emeklilere üçlü zam formülü! Hesaplama yapıldı, maaşlar kaç TL artacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam için hazırlıklar yapılırken bu yıl tüm emeklilere aynı oranlarda zam yapılmayacak. Emekli maaş zammı oranları neye göre ve nasıl belirlenecek?
Emeklilere üçlü zam formülü! Hesaplama yapıldı, maaşlar kaç TL artacak?

Temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zam ile alakalı belirsizlik ortadan kalkmaya başladı. Emekli maaşlarındaki artışın ne kadar olacağı merakla beklenirken zam oranları da kamuoyunda yer almaya başladı. Bu yıl yapılacak olan emekli maaş zammı oldukça kapsamlı bir hesaplamanın ardından bulunuyor. Emekli maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak?

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Emekli maaşlarına yapılacak olan zammın oranının belirlenmesi için oldukça detaylı bir formülün uygulanması gerekecek. Bu zam oranı üç aşamalı bir hesaplamanın neticesinde tespit edilebilecek.

Emekli maaşlarına normal şartlar altında yasal olarak sadece enflasyon farkı kadar zam yapılıyor. Temmuz ayında emekli maaşına zam yapılacaksa yılın ilk 6 aylık TÜFE oranı toplanarak zam rakamı bulunuyor. Ek gelişmeler olmasaydı tahminlere göre sadece enflasyon farkından kaynaklanan emekli maaş zammı Temmuz ayında yüzde 18 seviyelerinde olacaktı. Ancak bu oranın üzerine bu yıl bazı eklemeler yapılacak.

Emekli maaş zammına Temmuz ayında refah payı artışı da eklenecek. Her zaman uygulanmayan refah payı artışı ülke ekonomisinin büyümesinden tüm vatandaşların yararlanması için yapılan bir uygulamadır. Bu zammı maaşlara yansıtmak yasal bir sorumluluk değildir. Ancak yüksek enflasyondan dolayı maaşları enflasyona karşı korumak için son dönemlerde sadece emeklilere değil memurlara, işçilere hatta asgari ücrete dahi refah payı artışı ekleniyor. Ocak ayında emeklilerin maaşlarına yüzde 15 seviyesinde bir refah payı artışı yapılmıştı.

Emekli maaşlarına zam olarak yansıyacak üçüncü zam ise kademeli zam şeklinde uygulanacak. Bu tamamen emekli maaşları arasında bozulan dengeyi yeniden bağlamak için verilecek. Maaş tutarlarına göre ayrı bir zam uygulaması yapılacak.

MAAŞ ZAMMI ORANLARI VE HESAPLAMALARI

7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaşı olanlara yüzde 45, 10.000 TL ile 15.000 TL arasında maaşı olanlara yüzde 40, 15.000 TL ile 20.000 TL arasında maaşı olanlara yüzde 35, 20.000 TL üzerinde maaşı olanlara yüzde 30 oranlarında temmuz zammı verilecek. 7.500 TL olarak ödenen en düşük emekli maaşı ise oranlar olarak artmıyor. Bu maaş hükümet tarafından rakamsal olarak belirleniyor.

Kulislere sızan bu zam oranlarına göre 9.000 TL emekli maaşı 13.050 TL'ye, 12.500 TL emekli maaşı 17.500 TL'ye, 17.000 TL emekli maaşı 22.950 TL'ye ve 21.000 TL emekli maaşı 27.300 TL'ye yükselecek.