Emeklilik hesapları değişecek! EYT'de kıdem tazminatı sorunları çözülen işverenlerden 1 yıl talebi!

EYT düzenlemesinin hangi koşullar içereceği merakla beklenirken kıdem tazminatı ile işverenlerin ek talepleri gün yüzüne çıktı. İşverenlerin talepleri kabul edilirse EYT düzenlemesi yeniden şekillenecek.
Emeklilik hesapları değişecek! EYT'de kıdem tazminatı sorunları çözülen işverenlerden 1 yıl talebi!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesi ile kendilerine 8 Eylül 1999 öncesinin emeklilik haklarının iade edilmesini bekliyorlar. Ancak yaşanan sorun o kadar büyük ki EYT’de çok kapsamlı ayrıntılara karar verilmesi gerekiyor. EYT sadece çalışanlara emeklilik hakkı vermeyecek. Bu düzenlemeden işverenler de etkilenecekler. Bundan dolayı da işverenlerin talepleri de dikkate alınarak EYT düzenlemesine son şekli veriliyor.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

EYT’de işverenleri en çok etkileyen ayrıntı kıdem tazminatı meselesiydi. Kıdem tazminatı esasında işverenler tarafından bir kaynak şeklinde kenara ayrılması gerekiyor. Ancak Türkiye’de işletmelerin bu anlamda genel bir plansızlığı bulunduğu için çalışanlara ödenecek olan kıdem tazminatları için kenara ayrılmış bir kaynak bulunmuyor. EYT’liler emekli olmak istediklerinde işverenlerinden talep edecekleri kıdem tazminatları başlı başına sorun teşkil edecekti.

Ocak ayından itibaren başlayacak olan EYT emeklilik işlemlerinden dolayı işverenler yoğun bir şekilde kıdem tazminatı ödemesi yapmak zorunda kalacaklar. Üstelik kıdem tazminatları asgari ücrete yapılacak zam oranında da artacak. Bu bağlamda şu anda 100 Bin TL olan bir kıdem tazminatı tahminen 150 Bin TL’ye çıkacak. Bu yüklü maliyet için işverenlere Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklarından uygun faizle kredi verilecek. Bu mali yük de bu kredi ile işverenin sırtından biraz olsun alınacak.

HEMEN EMEKLİLİK OLMASIN TALEBİ!

EYT düzenlemesine dair işverenlerin talep ettiği ama pek de dillendirilmeyen bir detay daha ortaya çıktı. Bu talep kabul edilirse EYT’lilerin tamamı hemen emekli olma imkanı bulamayacaklar. İşverenler son 1 yıl içerisinde işsiz olan ve sadece emeklilik yaşını bekleyen EYT’lilerin emekli olmalarını istiyorlar. Çalışmaya devam eden EYT’lilerin ise emeklilik için en az 1 yıl bekletilmeleri talep edildi.

EMEKLİ OLACAK EYT’Lİ 2 AY ÖNCESİNDEN İŞVERENE BİLDİRSİN TEKLİFİ

EYT’liler için işverenlerin bir talebi de iş gücü kayıplarının önüne geçmek için oldu. İşverenler emekli olacak EYT’li çalışanları için kendilerine 2 ay öncesinden bildirim yapmalarını istediler. 2 aylık süreçte hem çalışanın yerine personel bulunması hem de kıdem tazminatı işlemlerinin tamamlanması için işverenler 2 aylık ihbar süresi talep ettiler. Bu olduğu takdirde halen çalışan EYT’liler emekli olmak istediklerini işverenlere bildirdikten 2 ay sonra emeklilik işlemlerine başlayabilecekler.