Emeklilik için EYT bekleyenler dikkat! Kimlerin yüksek emekli maaşı alacakları belli oldu!

EYT ile alakalı olarak geri sayım başladı. Peki EYT yasası çıkarsa kimler erken emeklilik imkanından yararlanabilecekler? Hangi EYT’liler yüksek maaşla emekli olacaklar? EYT ile alakalı son gelişmeler nelerdir?
Emeklilik için EYT bekleyenler dikkat! Kimlerin yüksek emekli maaşı alacakları belli oldu!

EYT düzenlemesine dair geri sayım başladı. Emekli olmak için yaş bekleyenler uzun yıllardır verdikleri mücadelenin karşılığını 2022 yılı bitmeden almış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından oluşturulan EYT çalışma grubu tüm çalışmaları tamamladı. Şimdi bu çalışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve nihai karar bu aşamada verilip düzenleme TBMM’ye gönderilip yasalaşacak. Peki EYT düzenlemesi yasalaşırsa kimler erken emeklilik imkanı bulacaklar? Kimler EYT’lidir?

EYT’DEN KİMLER YARARLANABİLECEKLER?

EYT’den kimlerin yararlanabilecekleri merak edilen hususların başında geliyor. Buna göre EYT düzenlemesinden yararlanabilmek için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak gerekiyor. Ancak bu kapsama şu anda girmeyen bazı vatandaşlar yasal düzenleme çıktığında EYT kapsamına alınabilecekler.

8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ve çıraklık süreleri olan ama emekliliğe etki edecek şekilde prim ödemesi olmayan çalışanlar da EYT kapsamına girebilecekler. Stajda ve çıraklıkta geçilen süreler de emeklilikte sayılacak ve bu vatandaşlar EYT’li olacaklar. Ayrıca borçlanma yoluyla da 2000 ve sonrası ilk defa işe girenler de sigorta başlangıçlarını hakları varsa EYT dönemine taşıyabilecekler. Sigorta başlangıçları 8 Eylül 1999’a taşınsa da bu kişilerin sigortalılık sürelerine bunun herhangi bir etkisi olmayacak.

KİMLER YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALACAKLAR?

Kimlerin EYT’de yüksek emekli maaşı alabilecekleri artık belli oldu. Buna göre emekli maaş hesaplamalarında hangi dönemden ne kadar prim günü olduğuna bakılacak. EYT’lilerin 3 ayrı sosyal güvenlik kanunu görmelerinden dolayı emekli maaşları da 3 ayrı formüle göre hesaplanıyor.

8 Eylül 1999 yılı öncesinde bulunan prim günleri yüksek aylık bağlama oranı ile hesaplanacak. Ancak 1999 ile 2008 arasında prim günlerinin emekli maaşını etkisi çok zayıf olacak. Yüksek enflasyondan dolayı 2008 sonrasını kapsayan prim günleri de emekli maaşı hesaplamasında büyük etki yapacak. Bu bilgilere göre öncelikle primleri yüksekten yatan EYT’liler yüksek emekli maaşı alacaklar. Ayrıntılı hesaplamaya göre ise 1999 ile 2008 arasında prim günü ne kadar az olursa emekli maaşı da o kadar yüksek olacak. EYT’lilerin çalışmalarının 1999 öncesi ve 2008 sonrası yoğunlaşması durumunda ortalamanın üzerinde emekli maaşı alması kesin olarak değerlendiriliyor.