Emeklilik planı yapanlar dikkat! Bunu yapmazsanız kıdem tazminatı alamazsınız!

Emeklilik planı yapanlar için çok önemli kıdem tazminatı uyarısı yapıldı. Emekli olurken kıdem tazminatı alabilmek için çalışanların yapmaları gereken bir işlem bulunuyor.
Emeklilik planı yapanlar dikkat! Bunu yapmazsanız kıdem tazminatı alamazsınız!

Türkiye'de çalışma hayatında yer alan vatandaşlar bir gün emekli olabilmek için emeklilik planlaması yapabiliyorlar. Bazı çalışanlar EYT ile emeklilik hakkı elde edecekler ama genel koşulları sağlayanlar da EYT beklemeden de emekli olabiliyorlar. Emekli olurken çalışanların en büyük dayanakları ise kıdem tazminatı oluyor. Kıdem tazminatı ile emekliliğe adım atılırken toplu para ödemesi alınıyor.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı işverenlerin çalışanlara ödedikleri hak edilmiş bir ödemedir. Her çalışılan yıl için yaklaşık bir aylık maaşa denk gelecek şekilde çalışanlara kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Brüt maaş üzerinden yapılan hesaplamalarla çalışanlara en az asgari ücret düzeyinde kıdem tazminatı verilebiliyor. 20 yıl boyunca ara vermeden aynı iş yerinde çalışan bir çalışan emekli olurken işvereninde 20 aylık maaşına karşılık gelen kıdem tazminatını alabiliyor. 

Özel sektörde kıdem tazminatı ile alakalı olarak yanlış bilinen çok önemli bir bilgi bulunmaktadır. İşverenler çalıştırdıkları personellere sadece kendi yanlarında çalıştıkları süre için kıdem tazminatı ödemesi yapmakla sorumludurlar. İşçi daha önce başka yerde çalışmışsa onun kıdem tazminatından son işveren sorumlu değildir. 

EMEKLİ OLURKEN KIDEM TAZMİNATI!

Emekli olurken kıdem tazminatı uygulaması biraz farklı bir şekilde işliyor. İstifa eden veya işten ayrılanların kıdem tazminatı alma hakları bulunmuyor. Ancak emeklilikte buna dair bir istisna uygulanıyor. Emekli olmak için istifa edecek olan personel kıdem tazminatını işvereninden alabilir. Ancak bunun için de bir işlem yapılması gerekiyor. Bu işlemin yapılmaması durumunda kıdem tazminatı ödemesi yapılmıyor. 

Emeklilik koşullarını yerine getiren çalışanlar emekli olmaya karar verdiklerinde ilk olarak SGK'dan bir yazı almaları gerekiyor. Bu yazıda çalışanın emeklilik koşullarının tamamını yeri getirdiği yazılıyor. Bu yazı SGK'dan alınıp istifa dilekçesi ile beraber işverene verilmesi gerekiyor. Bu yazı olmadan istifa edilirse işveren kıdem tazminatı ödemesi yapmak zorunda kalmıyor. 

İşverene SGK'dan aldığı yazıyı veren çalışan emekli olurken kıdem tazminatı ödemesini işvereninden alabiliyor. Kıdem tazminatı taksitle ödenemiyor ve bunun için de tek seferde peşin olarak ödeme yapılıyor. Ancak işveren ile çalışan anlaşırsa kıdem tazminatı taksitlere bölünebiliyor. Lakin çalışanlar böyle bir anlaşmayı kabul etmek zorunda değiller.