Emeklilikte devrim gibi değişiklik! Son 7 yıla dikkat, daha yüksek maaş alınabilecek!

Küçük esnaf için emeklilikte prim günlerinin 9000 günden 7200 güne indirilmesi ile çok önemli bir değişiklik daha yapılacağı ortaya çıktı. Böylece 1261 gün kuralında da değişiklik yapılacak. Az prim ile yüksek maaş alma imkanı doğacak.
Emeklilikte devrim gibi değişiklik! Son 7 yıla dikkat, daha yüksek maaş alınabilecek!

EYT düzenlemesi ile beraber çok sayıda vatandaşa emeklilik imkanı tanınmıştı. Şimdi ise küçük esnaf için harekete geçiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vermiş olduğu müjdeye göre küçük esnaf statüsünde olan Bağkur’luların emekli olmak için toplamaları gereken 9000 prim gününde 1800 günlük indirim yapılacak ve 7200 güne düşecek. Böylece tıpkı SSK’lılar gibi Bağkur’lu küçük esnaf da 7200 prim günü toplayarak emekli olabilecek.

1261 GÜN KURALI DEĞİŞİYOR!

SGK mevzuatında bir sigortalının emekliliği belirleyen son 1.261 gün ödediği primler oluyor. Esnaflar için artık çok daha avantajlı bir emekli maaşı hesaplaması yapılacak. Son yedi yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde yatırıldıysa o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor. Örneğin, sigortalının hem Bağ-Kur hem de SSK ödemesi varsa bu yedi yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. SSK’lı ve Bağkur’lu olmak çok büyük öneme sahipti ve artık bu önem ortadan kalkıyor.

EMEKLİ MAAŞI HANGİ STATÜDEN BAĞLANACAK?

Emekli maaşının hangi statüden bağlanacağı da merak konusu oluyor. Buna göre yine son 7 yıllık primlere bakılacak. Bir sigortalı son 7 yılda hangi sigorta kolundan daha fazla prim yatırmışsa o sigorta kolundan emekli olabilecek. Eğer süreler eşit ise o zaman son hizmet süresindeki sigorta kolu dikkate alınacak. Emekli maaşı, ikramiye diğer ödemeler buna göre hesaplanacak.

KISMİ EMEKLİLİK PRİMİ DÜŞÜYOR!

Emeklilik primleri 7200 güne düşen Bağlur’lu küçük esnaflar için kısmi emeklilikte de prim indirimi uygulanacak. Bugün bir Bağkur’lu 5400 günle kısmi emekli olma hakkı elde edebiliyor. SSK’lılar ise bunu 4500 günle hak ediyorlar. Yapılacak düzenleme ile beraber küçük esnafın kısmi emeklilik prim şartı da 4500 güne düşecek. 60 yaş şartı ve bu prim koşulları emekli olmak mümkün olabilecek.