Emekliye kademeli zam planı ortaya çıktı! Yüzde 30, 35, 40 maaş zammı hesaplamaları!

Emekli maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammına dair detaylar netleşmeye başladı. Kademeli zam formülünün uygulanacağı bildirilirken hangi emekliye, ne kadar maaş zammı yapılacağına dair plan ortaya çıktı.
Emekliye kademeli zam planı ortaya çıktı! Yüzde 30, 35, 40 maaş zammı hesaplamaları!

Türkiye’de emeklilerin maaşlarına Temmuz ayında yapılacak olan zam oldukça merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Normalde emekli maaşlarına yapılacak olan zam oldukça basit bir formülle hesaplanabiliyordu. Yılın ilk 6 ayındaki enflasyon kadar emekliler maaş zammı alıyordular. Ancak bu yıl çok farklı olacak ve refah payı artışı ile kademeli zam devreye girecek. Bundan dolayı emekli maaş zamlarına dair bir süredir belirsizlik yaşanıyordu.

NEDEN KADEMELİ ZAM YAPILACAK?

Emekli maaşlarına kademeli zam uygulanması adeta bir zorunluluk haline geldi. Seçim öncesinde en düşük emekli maaşı 5.500 TL’den 7.500 TL’ye yükseltildi. 7.500 TL’den fazla emekli maaşı alanların aylıklarında herhangi bir artış yapılmadı. Bu durum yüksek emekli maaşı alabilmek için çalışırken primlerini yüksekten ödeyenler için olumsuz oldu. Ortaya çıkan görüntü ile asgari ücretten prim ödeyen ile asgari ücretin üzerinden prim ödeyen arasında emekli maaşı açısından bir fark kalmadı. Bu farkın yeniden açılabilmesi için kademeli zam formülü gündeme alındı.

REFAH PAYI ARTIŞI TOPLAM ZAMMIN İÇİNDE YER ALACAK!

Emekli maaşlarına yapılacak olan zammın içerisinde bu yıl refah payı artışı da yer alacak. Bu şekilde bir maaş artışının verilmesi zorunlu değil. Ancak hükümet Türkiye’nin imkanları arttıkça bu imkanları toplumun tüm kesimleri ile paylaşmayı uygun görüyor. Bunun için de maaşlara refah payı artışı şeklinde bir zam uygulanıyor. Geçtiğimiz Ocak ayında emekli maaş zammı yüzde 15 olması gerekirken refah payı artışı ile bu oran yüzde 30’a yükselmişti.

EMEKLİLERİN MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Emekli maaşlarında enflasyon farkı, refah payı artışı ve kademeli zam olmak üzere üç farklı zam uygulaması bir araya getirilerek artış yapılacak. Normalde enflasyon farkının yüzde 20 seviyelerinde çıkması bekleniyor. Ancak tüm bu toplam zammın en az yüzde 30 olarak uygulanacağı bildirildi.

Yapılan planlamaya göre 15.000 TL üzerinde emekli maaşı alanlara yüzde 30 oranında zam uygulanacak. Emekli maaşları 10.000 TL ile 15.000 TL arasında olanlara ise yüzde 35 oranında zam verilecek. 7.500 TL ile 10.000 TL arasında emekli maaşı olanların zam oranları ise yüzde 40 şeklinde belirlenecek.

Emekli maaş zammı planlamasına göre 20.000 TL emekli maaşı olanların maaşları 26.000 TL’ye, 10.000 TL emekli maaşı olanların emekli maaşları 13.500 TL’ye, 8.000 TL emekli maaşı olanların maaşları 11.200 TL’ye yükselecek. En düşük emekli maaşında ise oransal değil direk rakamsal bir artış yapılacak.