Emekliye Ocak zammında 3600 sürprizi! Emekli maaşlarına ek zam geliyor!

Emeklilerin Ocak ayında maşlarına yapılacak zamlara dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle ek göstergesi 3600 olan memur emeklilerinin maaşlarında ek bir düzeltme yapılacak. Peki emekli maaş zamları ne kadar olacak?
Emekliye Ocak zammında 3600 sürprizi! Emekli maaşlarına ek zam geliyor!

Türkiye’de yaklaşık 12,5 milyon emekli Ocak 2023’te maaşlarına yapılacak olan zamları büyük bir heyecanla beklemeye başladılar. Emeklilerin maaşlarına 6 aylık enflasyon farkı zam olarak eklenecek. Ancak SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerinin maaş zammı hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor. Ocak ayında memur emeklileri için ek düzenleme de yapılacak.

MEMUR EMEKLİLERİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur emeklilerinin rutin zammı memur maaş zamları ile aynı oranda oluyor. Bundan dolayı Ocak 2023’te memur emeklilerinin maaşlarına toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 8 zam yapılacak. Bu zammın üzerine ise enflasyon farkı eklenecek. Bu enflasyon farkı ile memur emeklilerinin toplam maaş zamları belli olacak.

3600 ZAMMI GELİYOR!

Ocak ayında memur emeklilerinin maaşlarına ek olarak bir de 3600 ek gösterge zammı gelecek. Ek göstergesi 3600 olacak memur emeklilerinin maaşları bir miktar daha artacak. Bazı mesleklerde ek gösterge 2200’den 3600’e çıkarılırken bazı meslek gruplarında ise 600 puanlık ek göster artışları yapılmıştı. Tüm bunların emekli maaşlarına yansıması olacak. Bundan dolayı emekli maaşlarına 3600 ek göstergeden kaynaklanan 1.400 TL’ye varan farklar eklenecek. Ancak Temmuz ayında memur emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 40’lık zammın ardından bu 1.400 TL rakamı da yükseldi.

2200 ek göstergesi olan bir hemşirenin göstergesi 3600’e çıktığında emekli maaşı da 5.711 TL’den 7.751 TL’ye yükselmişti. Temmuz zammı ile beraber bu emekli maaşı 9.722 TL’ye çıkmış oldu. Bu şekilde 4 Bin TL’lik bir fark ortaya çıkıyor. Ocak ayında yapılacak olan zamlarla beraber bu rakam daha da yükselecek.

KİME, NASIL MAAŞ ZAMMI YAPILACAK?

Ocak ayında kime, ne şekilde maaş zammı yapılacağı da açıklandı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında 6 aylık enflasyon farkı ile taban maaşa yapılacak zamlar uygulanacak. Memur emeklileri ise yüzde 8 zammın üzerine eklenecek olan enflasyon farkı ile maaş zamlarını almış olacaklar. Ayrıca memur emeklilerinin bazılarına ek gösterge artışından dolayı ek zamlar yapılacak.

OCAK 2023 MAAŞ ZAMMI TAHMİNLERİ

Ocak ayında yapılacak olan maaş zamlarına ilişkin bazı tahminler bulunuyor. Buna göre şu anda kesinleşen yüzde 7,05 oranında enflasyon farkı var. Enflasyon yüzde 65 çıkarsa maaş zammı yüzde 15,91, enflasyon yüzde 67 çıkarsa maaş zammı yüzde 17,83 ve enflasyon yüzde 73 çıkarsa maaş zammı yüzde 22 olarak uygulanacak.