ENAG Mayıs 2023 enflasyon rakamları açıklandı! İki ayrı hesaplama yapıldı!

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından Mayıs 2023 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Mayıs ayı için ENAG iki farklı enflasyon rakamı açıkladı. ENAG enflasyonu yüzde kaç çıktı?
ENAG Mayıs 2023 enflasyon rakamları açıklandı! İki ayrı hesaplama yapıldı!

Her ay olduğu gibi Haziran ayında da TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına kısa bir süre kala Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından enflasyon rakamları açıklandı. ENAG enflasyonu bu ay ilk defa iki opsiyonlu olacak şekilde açıklandı. Bedava doğalgaz uygulamasından dolayı doğalgaz fiyatlarının değişmediği ve doğalgaz fiyatlarının sıfır olduğu opsiyonlarda enflasyon rakamları ilan edildi.

ENAG ENFLASYON RAKAMLARI MAYIS 2023

ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamlarında doğalgaz fiyatının sıfır olarak alındığı opsiyona göre TÜFE Mayıs ayında yüzde 5,68 oranında arttı. TÜFE'nin 12 aylık artışının ise yüzde 105,45 olduğu bildirildi. 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminin EÜFE rakamı ise yüzde 36,59 olarak ilan edildi.

enag-enflasyon.jpg

Doğalgaz fiyatlarının Mayıs ayında değişmediği şeklindeki opsiyonda ENAG'ın enflasyon rakamları da belli oldu. Buna göre Mayıs 2023 döneminde aylık TÜFE yüzde 7,35 oldu. Son 12 aylık TÜFE ise yüzde 109,01 şeklinde ilan edildi. 2023 yılının Ocak - Mayıs döneminin enflasyon oranının ise yüzde 38,96 olduğu bildirildi.

TÜİK DAHA DÜŞÜK RAKAMLAR AÇIKLAYACAK!

TÜİK'i bugün açıklayacağı rakamların bu açıklanan rakamlardan çok daha düşük olacağı tahmin ediliyor. AA Finans beklenti anketine göre Mayıs ayı enflasyonu yüzde 0,17 olarak tahmin edilmişti. Bloomberg'in enflasyon beklenti anketinde ise Mayıs ayı için eksi yüzde 0,02 enflasyon tahmini çıkmıştı. TÜİK'in enflasyon rakamlarının bu seviyelerde olabileceği tahmin ediliyor.

ENAG NEDİR?

Enflasyon Araştırma Grubu'nun kısaltması olan ENAG herhangi bir resmi bağı olmayan özel bir kuruluştur. Akademisyenler tarafından kurulan ve idare edilen ENAG sistemi TÜİK'ten bağımsız olarak fiyat ölçümleri yapmaktadır. ENAG enflasyonu sadece bilgilendirme maksadıyla açıklanmaktadır. Bu rakamların resmiyette herhangi bir geçerliliği yoktur.