Euro ve Dolar eşitlendi! ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs 'keskin adımlar geliyor' diyerek endişeyi katladı!

20 yılın ardından Euro ve Dolar paritesi eşitlendi. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, daha keskin adımlar gelebileceğini söyleyerek piyasaları endişelendirdi.
Euro ve Dolar eşitlendi! ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs 'keskin adımlar geliyor' diyerek endişeyi katladı!

Son aylarda piyasalarda yaşanan belirsizlik nedeniyle 20 yılın ardından Euro ve dolar eşitlendi. Euro ilk kez Türkiye’de dolaşıma çıktığı 2002 yılında dolar ile eşitti. Geçen yılların ardından yeniden eşitlenmenin sağlanması piyasalarda endişeye neden olurken, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’tan yeni bir yorum yapıldı.

Euro / Dolar eşitlendi! Goldman Sachs endişe veren açıklamayı yaptı

ABD Merkez Bankası FED’in enflasyonla mücadele için faiz artırım kararlarını yineliyor olması ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle Euro ve dolar paritesi 20 yılın ardından ilk kez eşitlendi. ABD’de açıklanacak enflasyon rakamları doların yönünü tayin ederken, veriler öncesinde ABD’li yatırım bankasından açıklama yapıldı.

Almanya’nın maliyet enflasyonu nedeniyle bozulmaya yüz tutan cari dengesi, resesyon endişesi ve Avrupa Merkez Bankası ECB üzerinde yaratacağı baskılar gibi nedenlerle parite 1 seviyelerine geldi. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) paritedeki bu psikolojik sınırın görülmesinden sonra enflasyonla ilgili daha keskin adımlar atabileceğini öngörüyor.

Euro ve Dolar eşitlendi! ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs 'keskin adımlar geliyor' diyerek endişeyi katladı!

ECB’nin piyasaları Temmuz ayında 25 bps faiz artırımı beklerken, bankanın beklenenden daha atik bir şekilde sıkılaşma adımı atmasının Euro ve dolar paritesinde yeni bir yükseliş olabileceğini ifade ediyor.

İstifalar da etkili oldu

Euro’daki paritenin kayıp nedenlerinden biri olarak ise Almanya ve Euro Bölgesi’nden gelen ZEW Ekonomik Beklenti ve Mevcut Durum anketleri oluyor. Stokların doldurulmaya hazırlanıldığı bir dönemde savaş, enerji sorunu, yüksek gıda fiyatları ekonomide bozulmalara yol açıyor. ZEW Başkanı Profesör Achim Wamback, Çin’deki kısıtlamaların ekonomik görünümde ciddi bir bozulmaya neden olduğunu söylüyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un ve 50’den fazla vekilin istifa etmesi nedeniyle sterlinde de büyük kayıplar yaşanıyor. Sterlin, dolar karşısında 1,18 ile 2020 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dolar ise Euro ve Sterlin karşısında değerini artırmaya devam ediyor.