Ev hanımlarına 7.500 TL maaş! Devlet destekli uygulama başlıyor!

Ev hanımlarına emeklilik imkanı verecek olan yeni düzenlemenin bazı ayrıntılarını SGK Uzmanı Özgür Kaya açıkladı. Ev hanımları hangi şartlarla emekli olabilecekler? Devletin ev hanımlarına sağlayacağı kolaylıklar ne?
Ev hanımlarına 7.500 TL maaş! Devlet destekli uygulama başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sözlerinden birisi de ev hanımlarına emeklilik imkanı getirilecek olmasıydı. Şimdi tüm ev hanımları nasıl emekli olabileceklerine dair araştırma yapıyorlar. Bu konuda yasal düzenleme henüz yapılmadı. Ancak ev hanımlarına oldukça kapsamlı haklar verilerek emekli olmaları sağlanacak. Uygulamaya girecek olan ev hanımlarına emeklilik hakkına dair bazı detayları SGK Uzmanı Özgür Kaya açıkladı.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI VERİLİYOR

Ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesine dair konuşan SGK Uzmanı Özgür Kaya, “Sosyal güvenlik sistemimizin içerisinde isteğe bağlı sigorta diye bir imkan var. Herhangi bir iş yerinde çalışmayan ve dolayısıyla işverenleri olmayan ev hanımlarımız evlerinde çocuk yetiştirirken bu yolla isteğe bağlı prim ödemesi yaparak emekli olmanı imkanı bulabilecekler. Bu ev hanımlarının sosyal güvencesi açısından çok önemli bir gelişme olacak. Üstelik devler prim ödemelerini de destekleyecek.” dedi.

PRİM ŞARTLARI NE?

Ev hanımlarının nasıl emekli olabilecekleri konusunda detaylı bir açıklama yapan SGK Uzmanı Özgür Kaya, “Ev hanımlarına emeklilik hakkı meselesini örneklerle açıklayabiliriz. Örneğin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş bir ev hanımının 15 yıl sigortalılık süresi varsa 3600 prim gün sayısını tamamladığında emekli olma hakkı olacak. Bu tarihten sonra sigorta girişi varsa onlara da kolaylık sağlanacak. O kadınlarımız de ilerleyen yaşta 15 yıl sigortalılık süresi ve 5400 prim günü şartları emekli olabilecekler. Üçüncü alternatif ise daha ileri yaş grubunda bulunan ya da daha önceki tarihlerde sigortalılık başlangıcı olan ama prim ödeyemeyen ev hanımları için. Bu kişiler 25 yıllık sigortalılık hizmet süresini ve 4500 günü tamamladığında emekli olabilir.” ifadelerini kullandı.

DEVLET DESTEK VERECEK!

Ev hanımlarına devletin prim desteği de vereceğini belirten SGK Uzmanı Özgür Kaya, “Emekli olunacaksa prim ödemelerinin yapılması gerekecek. Bir işverenleri olmadığı için ev hanımlarımızın bu primleri kendileri ödemeleri gerekir. Bu da isteğe bağlı sigorta ile mümkün olur. Bugünün güncel rakamları ile bir aylık isteğe bağlı sigorta primi 3.200 TL civarındadır. Yani ev hanımlarımızın emekli olabilmek için bunu ödemeleri gerekecek. Devlet burada prim desteği de sağlayacak. Bu primin üçte birlik kısmını devlet karşılayacak. Yani 3.200 TL ödemek yerine ev hanımlarımız yaklaşık 22 Bin TL ödeyecekler. Böylece devletten yılda 12.000 TL prim desteği alınmış olacak.” şeklinde konuştu.

Öte yandan ev hanımları bu şekilde emekli olduklarında bugünün rakamları ile en az 7.500TL maaş alacaklar.