Evini arabasını satanlara, satacaklara tarih uyarısı yapıldı! Dikkat etmeyen 55.407 TL vergi ödeyecek

Ev araba satmak isteyenlere, evini arabasını satanlara kritik tarihi uyarısı yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuru ile milyonlarca konut ve araç sahibine değer artış kazancı vergisi ve 5 senelik zaman aşımı süresi uyarısı geldi.
Evini arabasını satanlara, satacaklara tarih uyarısı yapıldı! Dikkat etmeyen 55.407 TL vergi ödeyecek

Evini arabasını satanlara, satacaklara tarih uyarısı yapıldı! Dikkat etmeyen 55.407 TL vergi ödeyecek - Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile milyonlarca ev sahibi ve araç sahibine değer artış kazancı vergisi uyarısı yapıldı. 

Satın aldığı evini 5 sene dolmadan satan kişiler elde etmiş oldukları kazanç üzerinden değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor. Araç sahipleri için ise ek vergi ödemesi oluşması için yıl sınırı bir yıl olarak uygulanıyor ancak bu kişilere aynı takvim yılı içerisinde 3 araç satışı sınırı getiriliyor. İşte evini arabasını satacaklar için vergi rehberi! 

KONUT SATIŞI İÇİN DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Son yıllarda konut fiyatlarının rekor seviyede artış göstermesi ile evini satmak isteyen kişilerin ödeyecekleri değer artış kazancı vergisi de yükseldi. Yaşanan yükseliş sonrasında ek vergi ödemek istemeyen kişilerin mutlaka tarihe dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü satın alınan taşınmazın alındığı tarihi takip eden 5 sene içerisinde elden çıkarılması durumunda bu vergi ödeniyor. 

Evini arabasını satanlara, satacaklara tarih uyarısı yapıldı! Dikkat etmeyen 55.407 TL vergi ödeyecek

5 senelik sürenin dolması durumunda ise yapılan satıştan ne kadar fazla gelir elde edilirse edilsin ek değer artış kazancı vergisi ödemesi yapılmasına gerek olmuyor. Bu nedenle ek vergi ödemek istemeyen kişilerin bu süreyi doldurması gerekiyor. Yükselen konut fiyatları nedeni ile ödenecek olan vergi de yükseliyor. 2020 senesinde 250 bin liraya aldığı dairesini bu sene 1 milyon 500 bin TL'ye satan bir kişi bu satış işlemi nedeni ile 5 senelik süreyi doldurmadan evini sattığı için 55 bin 407 liralık değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü tutulacak. 

ARAÇ SATIŞINDA SINIR NEDİR, KİMLER EK VERGİ ÖDER?

Araba alım satımı için konutlardan farklı olarak sayı sınırlaması uygulanmakta olup aynı takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satışı yapan kişiler bu satış üzerinden gelir vergisi ödemekle yükümlü tutulmaktadır. Burada amaç al sat yaparak araba satışından gelir elde eden kişilerin elde ettikleri bu gelirin vergilendirmesidir.