EYT düzenlemesinde asgari ücret formülü! Ortalama maaş sistemi geliyor!

EYT düzenlemesi ile alakalı yeni bilgiler oldukça merak ediliyor. EYT düzenlemesinde son durum ne? EYT düzenlemesinde asgari ücret formülü mü uygulanacak? EYT’liler ne kadar emekli maaşı ile emekli olacaklar?
EYT düzenlemesinde asgari ücret formülü! Ortalama maaş sistemi geliyor!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oluşturulan çalışma grubu hazırlıklarını devam ettiriyor. Çok farklı formüllerin masaya yatırıldığı bu hazırlık çalışmalarında bazı formüller ön plana çıkıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanları kapsayacak EYT düzenlemesinin çok farklı detayları bulunuyor. Bu detaylar hakkında kulislerden her gün yeni bir bilgi kamuoyuna yansıyor.

EYT’LİLERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMALARI NASIL OLACAK?

EYT düzenlemesinde en çok kafa karıştıran husus emekli maaşının nasıl hesaplanacağı oluyor. Bu konuda üçlü bir formül üzerinde durulsa da buna alternatifler de geliştiriliyor. EYT’liler 3 farklı SGK yönetmeliği döneminde sigortalı oldukları için 8 Eylül 1999’a kadar olan kısım ayrı, 1999 ile 2008 arası kısım ayrı ve 2008 sonrası da ayrı maaş hesaplamaları oluyor. Bu bahsedilen dönemlerde prim ödemelerine göre maaşlar hesaplanıyor. Ancak bunun yeni mağduriyetlikler oluşturmasından endişe ediliyor.

ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ

EYT’lilerin maaşlarının çok düşük olması durumunda yeni bir sorun daha ortaya çıkacak. Bunun için de maaş hesaplamaları hakkında farklı formüller görüşülüyor. Son olarak kulislere yansıyan bilgilere göre asgari ücret formülü uygulanacak. Kısmi emeklilik olan 3600 prim günü ile emeklilik haricinde emeklilik şartlarını yaş hariç dolduran çalışanların emekli maaşları asgari ücret seviyesinden kademelendirilecek. Belirli bir ortalama çıkarılarak buna göre emekli maaşları kademeli artırılıp kademeli düşürülecek. Ancak EYT’lilerin ortalama emekli maaşları asgari ücret kadar olması planlanıyor.

1999 SONRASI EYT KAPSAMINA ALINACAK MI?

1999 sonrasında ilk defa sigortalı olan ama yaşa takılanlar yapılacak düzenlemeden kendilerinin yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyorlar. Bu konuda alınan bilgilere göre borçlanma yaparak ilk defa sigortalı olma tarihini 1999 öncesine taşımaya yetmeyenler hakkında bir düzenleme yapılmayacak. Bu vatandaşlar şu andaki mevcut emeklilik şartları ile emekli olabilecekler. Ancak borçlanma ile EYT kapsamına girme imkanı bulunanlardan bu imkan alınmayacak.

İLK ETAPTA KAÇ KİŞİ EYT’DEN EMEKLİ OLACAK?

EYT kapsamında bulunan ve emeklilik bekleyen yaklaşık 6 milyon vatandaş bulunuyor. Ancak bu çalışanların önemli bir kısmının prim sorunu da var. Primlerini tamamlama şartıyla bu çalışanlara emeklilik hakkı verilecek. Dolayısıyla ilk etapta bu vatandaşlar emekli olamayacaklar. Gerek borçlanma veya gerek çalışmayla da olsa prim açıkları kapatılacak. İlk etapta ise en az 1 milyon vatandaşın emekli olması bekleniyor.