EYT öncesi SGK duyurdu bu 10 hastalıktan en az 1 tanesi olan EYT'siz yaş şartı olmadan erken emekli olacak

EYT yasası için geri sayım başlarken SGK emekli eden hastalıklar listesi ile EYT'siz hemen emekli olacak kişileri açıkladı. Şeker hastalığı tansiyon kalp pili uyku apnesi astım! Bu hastalıklardan en az 1 tanesi bile olan EYT olmasa da emekli olacak.
EYT öncesi SGK duyurdu bu 10 hastalıktan en az 1 tanesi olan EYT'siz yaş şartı olmadan erken emekli olacak

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi dün kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında açıklanacak olan EYT açıklamasına kilitlenmişti. Konuşmasında 1 trilyon dolarlık yeni doğalgaz rezervini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından milyonların beklediği yeni EYT yasası hakkında da süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Erdoğan yaptığı açıklamasında "EYT'yi yılbaşından önce gündemden çıkaracağız. Ülkemizin zenginliğini çalışanlar başta milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız" diyerek yılbaşından önce beklenen yasal düzenlemenin mutlaka çıkartılacağını ifade etti. 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN'DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI! 

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin  “Aylardır çok yoğun bir şekilde emek veriliyor ve artık son aşamaya geldik. EYT düzenlemesinin seçim sonrasına ertelenmesi gibi bir durum yok. Şu anda sadece ince ayarları yapıyoruz. Yılbaşından önce gereken açıklama yapılacak ve kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na verilecektir" dedi. EYT'de yaş şartı konusunda ise Bakan Bilgin bu konun da masada olduğunu ancak henüz net bir karar varmadıklarını söyledi. 

EYT'SİZ ERKEN EMEKLİ EDEN MALULEN HASTALIKLAR HANGİLERİ, SAĞLIK NEDENİYLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Ülkemizde emeklilik koşulları belirli şartlara bağlanmış olup emekli olmak isteyen kişilerin mutlaka bu şartları yerine getirmesi gerekir. Emekli olmak isteyen kişiler için yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde 1999 senesinde emeklilik şartlarına prim gün şartı ve yıl şartına ek olarak yaş şartı da eklenmişti. Ancak, belirli koşullar altında bazı kişiler bu şartlardan istisna tutulmaktadır. 

Ülkemizde belirli şartları taşıyan kişilere malulen emeklilik hakkı da verilmekte olup en az 3600 prim gün şartı ile yani 15 yıllık çalışması olanlara kronik hastalıkları olması durumunda erken emeklilik hakkı verilmektedir. Kanser, şeker, tansiyon, bypass, stend, kalp pili, astım, kilo fazlalığı, böbrek rahatsızlığı, nefes darlığı ve uyku apnesi gibi rahatsızlıkları olan kişilere belli oranlar şartı ile erken emeklilik hakkı verilmektedir. Bu kişilerin mutlaka Sağlık Bakanlığı onaylı tam teşekküllü bir hastaneden malulen emeklilik hakkı tanınmaktadır.