EYT'de 17 Bin TL maaş hesabı! Aylıklar bu formülle katlanacak!

EYT’lilere emeklilik hakkı tanıyacak kanun teklifinin yasalaşmasına kısa bir süre kaldı. Maaş hesapları yapmaya başlayan EYT’lilerin aylık gelirlerinin 17 Bin TL’yi aşabileceği bildirildi.
EYT'de 17 Bin TL maaş hesabı! Aylıklar bu formülle katlanacak!

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi yapılan vatandaşlara emeklilik imkanı sağlayacak olan kanun teklifinin yasalaşması için son bir adım kaldı. Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklifi Salı günü de TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilecek ve yasalaşmış olacak. Ondan sonra ise prim şartı ile sigortalılık koşullarını yerine getiren tüm EYT’liler emeklilik hakkı elde edecekler. Emekliliğe bu kadar yaklaşan EYT’liler şimdi maaş hesapları yapmaya başladılar.

EYT’LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAKLAR?

EYT’lilerin ne kadar maaş alacakları oldukça ucu açık bir soru oluyor. SGK tarafından yapılan emekli maaşı hesaplamalarında farklı parametreler dikkate alınıyor ve emekli maaşlarının tutarı kişiden kişiye değişebiliyor. Emekli olacak kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı bile emekli maaşını etkileyebiliyor. EYT’lilerin önemli bir kısmının en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL aylık almaları bekleniyor. Ancak bunun çok üzerinde maaş alacak olan EYT’liler de bulunuyor. Özellikle memurlar EYT ile emekli olduklarında 10 Bin TL’nin üzerinde emekli maaşı alabilecekler.

ORTALAMA MAAŞ AÇIKLANDI!

EYT’lilerin emekli olmaları halinde SGK tarafından bağlanacak olan emekli maaşı için ortalama bir rakam açıklandı. Buna göre emekli maaşları ortalama 8.733 TL olacak. Bizzat SGK tarafından yapılan araştırma ile bu rakama ulaşıldı. EYT’lilerin ortalama emekli maaşları asgari ücretin biraz üstünde yer alırken her EYT’linin bu maaşı alamayacak. Prime esas kazançları yüksek seviyeden bildirilmeyen EYT’liler düşük emekli maaşı alacaklar.

ÇOĞU EYT’Lİ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK!

EYT’lilerin çok önemli bir kısmının emekli olup hiç ara vermeden çalışmaya devam etmeler bekleniyor. Emeklilik için işten ayrılan EYT’linin aynı işine 10 gün içerisinde dönmesi halinde işverene her bir EYT’den emekli olup geri dönmüş çalışan için 500 TL sigorta destek primi ödemesi yapılacak. Hem işveren için hem de çalışan için kazançlı olacak bu uygulama aynı zamanda EYT’lilerin gelirlerinin katlanması anlamına da geliyor.

ÇİFT MAAŞ İLE AYLIK GELİR 17 BİN TL’Yİ GEÇECEK!

EYT’liler emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeleri halinde aylık kazançları katlanacak. Çalıştıkları için en az 8.506 TL olan asgari ücreti maaş olarak alacak bu çalışanlar eğer borçlanma yapmışlarsa maaşları 9 Bin TL’yi geçecek. Emekli maaşı da 8-9 Bin TL arasında olan bir EYT’linin aylık kazancı en az 17 bin TL olacak.