EYT'de 3600 günle emekli oluyorlar! Uzmanı açıkladı, o kişilere yaş şartı yok!

EYT yasası ile beraber koşulları sağlayanlar emeklilik başvurularını yapıyorlar. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş bir açıklama yaparak EYT ile bazı sigortalıların 3600 prim günü emekli olabileceklerini söyledi.
EYT'de 3600 günle emekli oluyorlar! Uzmanı açıkladı, o kişilere yaş şartı yok!

EYT yasası ile alakalı olarak yapılan düzenlemenin ardından çok sayıda EYT’li emekli olma hakkı elde ettiler. Bu kişiler emeklilik başvurularını yapmaya başladılar. EYT yasası bazı kişilere emeklilik hakkı verse de bazı kişilerin talepleri ise karşılanmadı. Bu talepler arasında kısmi emeklilik de yer alıyordu. 3600 veya 5400 prim günü ile emeklilikte yaş indirimi yapılmaması ile bu beklenti karşılanmadı. Ancak bazı sigortalılar için 3600 prim günü ile EYT’den emekli olmanın mümkün olduğu ortaya çıktı. Peki kimler 3600 prim günü ile yaş şartı olmadan hemen emekli olabilecekler?

3600 GÜN İLE HEMEN EMEKLİ OLACAKLAR

3600 prim günü ile emeklilik konusunda Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş açıklamalarda bulunarak, “3600 prim günü ile EYT ile bazı vatandaşlarımız emekli olabilecekler. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu vardı. Bunun haricinde Tarımda Süreksiz Çalışan İşçiler Kanunu da vardı. Yani 2925 sayılı Tarım Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olan işçiler 15 yıldan beri sigortalılıkları varsa ve 3600 prim günleri varsa bunlar EYT kapsamında emekli olacaklardır. EYT’liler için 15 yıllık sigortalılık süresi çoktan dolmuş durumda. Dolayısıyla 2925 sayılı kanuna tabi olan tarım işçileri sadece 3600 gün primle derhal EYT’den emekli olabilecekler. Bu durumda olan tarım işçilerinin emeklilik başvurusu yapmaları gerekiyor.” dedi.

KISMİ EMEKLİLİK YAŞ ŞARTI!

Kısmi emeklilik yaş şartı ile ilgili bilgilendirme yapan İsa Karakaş, “Bahsettiğimiz 3600 prim günü ile emeklilik tarım işçilerini kapsıyor. Diğer EYT’liler için kısmi emeklilik şartlarında değişiklik olmamıştır. SSK’lılar 3600 prim günleri varsa emeklilik yaşları kadınlarda 55, erkeklerde ise 60’tır. Bağkur için ise kısmi emeklilikte gereken prim gün sayısı 3600 değil 5400 gündür. Onların da emeklilik yaşlarında herhangi bir indirim yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

KISMİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ YAPILIR MI?

Kısmi emeklilik konusunda bir düzenlemeye gerek olduğunu söyleyen İsa Karakaş, “EYT düzenlemesinde kısmi emeklilik olarak bilinen 3600 veya 5400 prim günü ile alakalı herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Umarız yeni bir düzenleme yapılarak kısmi emeklilik mağduru olan EYT’lilerin emekli olmalarına imkan verilir. Bu konuda bize çok konuda soru geliyor. Yetkililerin bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.