EYT'de 3600 günle emeklilik piyangosu! Sadece bu sigortalılar yararlanacaklar!

EYT ile emekli olma hakkı en az 5.000 prim günü olanlar için verilmişti. Ancak bazı sigortalıların 3600 prim günü ile yaş şartı olmadan emekli olabilecekleri ortaya çıktı.
EYT'de 3600 günle emeklilik piyangosu! Sadece bu sigortalılar yararlanacaklar!

EYT ile alakalı olarak yapılan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile beraber yaklaşık 2,5 milyon sigortalı emeklilik hakkı kazandı. Ancak bu düzenlemede 3600 prim günü ile emeklilik için sigortalılara herhangi bir hak verilmedi. Bu hakkın kendilerine verilmesini bekleyenler büyük bir şok geçirdiler. Ancak mevzuatta yine de bazı sigortalıların 3600 prim günü ile yaş şartı olmadan emekli olmalarına dair bir imkan bulunuyor.

1999 VE 2002 YILLARINDA YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Sosyal Sigortalar Kanunu’nda 1999 ve 2002 yıllarında iki önemli değişiklik yapılmıştı. Bu değişiklik yapılmadan önce SSK’lılar 5000 prim günü ile emekli olabiliyordular. Ancak bu yasal değişikliklerle beraber kademeli emekliliğe geçiş yapıldı. SSK’lıların emeklilik için toplamaları gereken prim gün sayısı ise işe giriş tarihleri ile beraber 5.000 prim günü ile 5975 prim günü arasında değişmeye başladı.

TARIM İŞÇİLERİNE FARKLI UYGULAMA

Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olan sigortalılar için ise çok farklı bir uygulama yapılıyor. Esasında bu kişiler kademeli emeklilik yaşına tabi tutuldular. Emeklilik yaşı kadınlarda 40 – 54, erkeklerde 44 – 58 arasında kademeli olarak belirleniyordu. Lakin bu düzenleme yapılırken emekli olunması için gereken toplam prim gün sayısında bir değişiklik yapılmadı. Bu kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emekli olabiliyordular.

EYT yasası ile beraber emeklilikte yaş şartı kalkınca tarım işçileri için adeta piyango oldu. Kademeli yaş şartından kurtulan tarım işçileri sadece 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emekli olma hakkı elde ettiler. Bu imkandan yararlanmak için ise EYT’li olmak yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak yeterli oluyor. Bu sigortalılar herhangi bir yaş şartına tabi olmadan 3600 prim günü ile emekli olabiliyorlar.

KISMİ EMEKLİLİK YOK!

EYT’de kısmi emeklilik ile alakalı olarak bir imkan sağlanmadı. Sigortalılar 3600 prim günü ile kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli oluyorlar. 1999 öncesinde bu yaş şartı kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 olarak uygulanıyordu. Yaş şartı EYT’de kaldırıldı ama kısmi emeklilik bu kapsam dışında kaldı. Bundan dolayı 3600 prim günü ile emekli olmak için bekleyenler emeklilikte yaşa takılmaya devam ediyorlar.