EYT'de gündeme bomba gibi düşen iddia! Açıklamalar geldi, 50-52 yaş şartı mı olacak?

EYT düzenlemesine dair bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir toplantı yapılırken gündeme yaş şartı iddiası bomba gibi düştü. EYT’de yaş şartı olacak mı?
EYT'de gündeme bomba gibi düşen iddia! Açıklamalar geldi, 50-52 yaş şartı mı olacak?

Türkiye’de milyonlarca çalışan EYT düzenlemesinin bir an önce çıkmasını bekliyor. Ancak bu düzenlemeye dair henüz herhangi bir somut adım atılmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek EYT düzenlemesine dair bir görüşme yaptılar. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

YAŞ ŞARTI MI GELİYOR?

Bugüne kadar EYT düzenlemesine dair Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı çalışmada yaş şartı olacağına dair bir bilgi yer almadı. Ancak bugün EYT konusunda uzman isimlerin bir anda yaş şartı olacağını ileri sürmeleri çok sayıda EYT’liyi panikletti. Bu iddia üzerine yorum yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş duruma dair yorumda bulundular.

Yaş şartına dair İsa Karakaş yaptığı açıklamasında, “Yaş şartı hiç gündemde yoktu. Umarım yalan haber çıkar. Aksi takdirde EYT sorunu çözülemeyeceği gibi problem daha da karmaşık bir hale gelir ve içinden çıkılamaz. Hiç gündemde yer almazken EYT düzenlemesinde yaş sınırı yönünde bir düzenleme yapılacağı yönündeki haber bir EYT’li olarak beni de derinden sarstı.” dedi.

EYT YAŞ SINIRI NE OLACAK?

Eyt düzenlemesi için bugün yapılan kritik toplantıyı değerlendiren hükümete yakın gazetecilerden Faruk Erdem, “EYT’yi kapsayan vatandaşların sayısının çok fazla olmasından dolayı masaya çok değişik öneriler geliyor. Kadınlar için 48, erkekler için ise 50 yaş sınırı gelmesi gündeme alınmıştı. Bir diğer öneri ise kadınlarda 50, erkeklerde ise 52 yaş sınırıydı. Tüm bu ihtimaller masada görüşülüyor. EYT meselesinin bir teknik boyutu varsa bir de mali boyutu var. Bunların hepsi bir değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra karar verilecek.” ifadelerini kullandı.

Olası bir yaş şartının gerekçesini de açıklayan Faruk Erdem, “Yaş şartının gerçekçi bir gerekçesi var diyebiliriz. EYT düzenlemesinde var veya yok demiyorum. 18 yaşında çalışmaya başlamış bazı EYT’liler çok genç yaşta şu anda emekli olma planları yapıyorlar. En azından bunu sınırlandıracak bir yaş şartı olacaktır. Şu anda yapılacak olan düzenlemeye de yaş şartına dair bu detaylar eklenecektir. Bugün yapılan toplantıda işte bu ayrıntılar üzerine görüşmeler yapıldı.” şeklinde konuştu.