EYT’de prim tamamlama düzenlemesi önerisi!

EYT düzenlemesinin yasalaşması için geri sayım devam ederken ekonomist Muhammet bayram primleri eksik olan vatandaşlar için düzenleme önerisinde bulundu.
EYT’de prim tamamlama düzenlemesi önerisi!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesi ile emekli olmak için gün sayıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma TBMM’de AK Parti grubuna gönderildi. AK Parti Milletvekilleri bu çalışmayı kanun teklifine dönüştürüp TBMM Başkanlığına sunacaklar. Ardından ise yasama süreçleri işleyecek ve EYT ile alakalı kanun teklifi yasalaşacak. Bu şekilde milyonlarca vatandaş için emekli olma imkanı açılacak.

PRİMİ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

EYT düzenlemesi ile vatandaşların önemli bir kısmına emekli olma imkanı verilecek ama çok sayıda EYT’li de eksik prim günü sorunu yaşıyor. Ekonomist Muhammet Bayram EYT’nin en geniş kapsamlı olabilmesi için eksik primi olanlara bir imkan verilmesi gerektiğini söyledi. Bir örnekle önerisini açıklayan Muhammet Bayram yeni mağdurlar yaratılmaması gerektiğini belirtti.

Prim günü eksik olanların sorunlarına dikkat çeken Muhammet Bayram, “EYT’de prim sorunu yaşayan bazı vatandaşlarımızın varlığını biliyoruz. EYT düzenlemesi sonrası yaş sorunu olmayacak ama prim sorunu olacak. Çalışanlara borçlanma imkanı sunuluyor ama herkesin de borçlanma yapma hakkı olmuyor. Borçlanma yapılsa bile eksik primleri tamamlayamayanlar da var. Onlar ya çalışmaya devam etmek ya da dışarıdan prim ödemesi yapmak zorunda kalacaklar.” dedi.

Yaşanan sorunu bir örnekle açıklayan Muhammet Bayram, “2 bin prim günü olan SSK’lı bir kadın çalışanı düşünelim. 2.160 gün borçlanma yapsa toplam prim gün sayısı 4.160 olacak ve emekli olmaya yetmeyecek. Bunu tamamlamak için 840 gün dana prime ihtiyacı var. Bunu ya çalışarak tamamlayacak ya da dışarıdan prim ödeyerek tamamlayacak. Her şartta eksik prim gün sayısı kadar beklemek zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ!

Eksik primler için öneride bulunan Muhammet Bayram, “Kişiler belki mental olarak daha fazla çalışma yapmaya uygun değillerdir veya çalışmak istemiyorlardır. Ancak emekli olma hakkı elde edemiyorlar. 23 yıllık bir sorunu çözüyorsak komple çözmemiz gerekiyor. Bu kişilere ek borçlanma hakkı getirilmeli. Bu yasal düzenleme yapılarak borçlanma yapabilmeleri sağlanmalı. Hem bu eksik prim günü sorunu çözülür hem de SGK bir miktar gelir elde eder.” şeklinde konuştu.