EYT'de staj mağdurları ayrıntısı belli oldu! Staj sürelerine borçlanma hakkı mı geliyor?

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak ayrıntılar oldukça merak ediliyor. Hemen hemen nasıl bir düzenleme yapılacağı belli olsa da staj mağdurları ile alakalı uygulanacak yeni kurallar merak ediliyor. EYT’de staj mağdurları sorunu nasıl çözülecek.
EYT'de staj mağdurları ayrıntısı belli oldu! Staj sürelerine borçlanma hakkı mı geliyor?

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak artık çalışmaların tamamlandığı Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanmıştı. Çoğu meselenin çözümünün nasıl olabileceği ile alakalı olarak kamuoyuna çok sayıda detay yansıdı. 8 Eylül 1999 öncesinde ilk defa işe başlayanlar EYT kapsamına alınacaklar. SSK’lılar 5000 prim günü ile emeklilik imkanı bulacaklar. Ancak Bağkur’lular için bir prim eşitlemesi yapılacak ve bunun nasıl yapılacağı henüz kamuoyuna yansımadı. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre Bağkurlular için de 5000 prim günü şartı ile emekli olmalarına imkan sağlanabilecek.

KISMİ EMEKLİLİKTE 1999 ÖNCESİNE GERİ DÖNÜŞ

EYT düzenlemesinde kısmi emeklilik konusunda da bir detay yer alacak. Şu anda yapılan uygulamaya göre SSK’lı çalışanlar 3600 prim günü şartıyla kadınlarda 58 yaşında, erkeklerde ise 60 yaşında kısmi emekli olma imkanları bulunuyor. Bağkurlularda ise kısmi emeklilik 5400 gün ile elde edilebiliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lılar için 3600 prim günü şartıyla kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında kısmi emekli olma hakkı elde ediyordular. Yeniden bu şekilde bir uygulamaya dönüş yapılabileceği ifade ediliyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMALARI NASIL YAPILACAK?

EYT’lilerin en çok merak ettikleri hususlardan birisi de emekli maaşlarının nasıl hesaplanacağı oluyor. EYT’lilerin emekli maaşları oldukça karışık bir sistemde hesaplanacak. Üç ayrı emekli maaş hesaplamasının yapıldığı dönemin olmasından dolayı prim günlerine göre bu 3 dönemin hesaplaması ayrı yapılacak. 1999 öncesi primler için yüksek emekli maaşı alma imkanı olacak. 1999 ile 2008 arası ise en düşük emekli maaşı hesaplaması yapılacak. 2008 sonrasında ise enflasyonun yükselmesinden dolayı avantaj sağlanabilecek.

STAJ MAĞDURLARININ SORUNU ÇÖZLÜYOR

Staj mağdurları ile alakalı olarak da yapılacak olan düzenlemede yer alacak detaylar da kamuoyuna yansımaya başladı. Buna göre staj yapılan süreler de emekliliği etkileyecek şekilde sayılacak. Bu sürelerin sayılması ile stajdaki süreler emeklilik prim gün sayılarına eklenmiş olacak. Ancak staj mağdurlarının en önemli avantajı bu olmayacak. 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj yapanların bu süreleri işe başlangıç tarihleri sayılacak. Böylelikle şu anda EYT kapsamına girmeyen çok sayıda vatandaş EYT kapsamına girerek emekli olma imkanı bulacaklar. Staj sürelerinin emeklilikten sayılabilmesi için vatandaşlara hizmet borçlanması hakkı verilecek. Borçlanma yapan kişilerin stajları tam çalışma gibi emeklilikte kullanılabilecek.