EYT'de süre kararı belli oldu! Emeklilikte 5000, 7200, 9000 prim günü şartları netleşiyor!

EYT düzenlemesine dair bir ayrıntı daha belli oldu. EYT kanunu TBMM’de yasalaştıktan sonra başvuru için bir süre sınırı olacak mı? EYT başvuru süresine dair yapılan yasal düzenlemede son durum ne?
EYT'de süre kararı belli oldu! Emeklilikte 5000, 7200, 9000 prim günü şartları netleşiyor!

Türkiye’de EYT düzenlemesi ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapmış olduğu kanun teklifi çalışmasında gelinen süreç merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bu düzenleme için Aralık ayını işaret etse de bazı ayrıntılar kamuoyuna yansımaya devam ediyor. EYT düzenlemesinde emekli olabilmek için vatandaşlara bir süre sınırı uygulaması yapılacak mı?

EYT’DE BAŞVURU SÜRESİ OLACAK MI?

EYT düzenlemesine dair gelen son bilgiler başvuru için süre konusunda alınan son kararı ortaya koydu. Buna göre EYT kanunu yasalaştığında herhangi bir süre sınırlaması uygulanmayacak. Emeklilik şartlarını şu anda yerine getirmiş olan ama yaş bekleyen herkes bu yasa yürürlüğe girer girmez emekli olmak için SGK’ya dilekçe verip emekli olabilecekler. Bu vatandaşlar için süre sınırının olması veya olmamasının bir önemi yok. Ancak prim şartı ile sigortalılık süresi şartını henüz tamamlamamış EYT’liler bulunuyor. Eğer süre sınırı uygulansaydı bu vatandaşlar EYT’den yararlanıp emekli olamayacaklardır. Şimdi ise yapılacak olan bu yasal düzenlemeden sonra vatandaşlar emeklilik şartlarını ne zaman tamamlarlarsa o zaman SGK’ya dilekçe vererek emekli olma imkanı bulacaklar.

EYT İLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NE OLACAK?

EYT’de emeklilik şartları ile alakalı olarak nasıl bir değişiklik yapılacağı sır gibi gizlenmeye devam ediliyor. Ancak hem EYT’lilerin talepleri hem de en güçlü ihtimal 8 Eylül 1999 tarihi öncesindeki emeklilik şartlarına dönülmesi olarak gösteriliyor. Buna göre emeklilik şartları sigorta kollarına göre değişiklik gösterecek.

SSK’lılar emekli olabilmek için 5000 prim günü şartını tamamlamak zorunda kalacaklar. Bu şartı tamamlayan erkeklerden 25 yıl, kadınlardan ise 20 yıl sigortalılık süresi istenecek. EYT’li kadınların tamamı ve erkeklerin de 1997 yılına kadar sigorta başlangıcı olanlar bu sigortalılık süresini şu anda karşılamış oluyorlar.

Bağkur için ise prim şartı SSK’lılara göre biraz daha fazla oluyor. Bu kapsamda Bağkur’lular kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 gün prim şartına tabi olacaklar. Bağkur’luların bu prim şartı Emekli Sandığı için de geçerli olacak. Emekli Sandığı’nda ek olarak SSK’lılarda olduğu gibi kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı aranacak.