EYT'de tüm formüller rafa kaldırıldı! İşte emeklilik şartları ve emekli maaşı alınacak tarih!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üzerinde mesai harcadığı EYT düzenlemesine dair ilk teknik bilgiler gelmeye başladı. EYT düzenlemesinde formül hesaplamasında yeni karar alındığı iddia edildi. EYT'lilerin ne zaman emekli olup emekli maaşı alabileceklerine dair de bilgiler kulislere yansıdı.
EYT'de tüm formüller rafa kaldırıldı! İşte emeklilik şartları ve emekli maaşı alınacak tarih!

Türkiye'de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın oluşturduğu çalışma grubunda çalışmaların tamamlanmasını bekliyorlar. Bu çalışma tamamlandıktan sonra EYT için yasalaşma süreci başlayacak. Bu sürecin sonunda ise EYT'lilere emekli olma hakkı verilecek. Peki EYT'liler hangi formüllerle emekli edilecekler? Emekli olan EYT'liler ilk emekli maaşlarını en erken ne zaman alabilecekler? 

EYT'DE FORMÜLLER RAFA KALDIRILDI!

EYT düzenlemesine dair bugüne kadar çok sayıda formül tartışıldı. Ancak bu formüllerin hiç biri EYT'lilerin sorunlarını tam olarak çözemedi. Yurt dışında uygulanan sistemler de Türkiye'ye uyarlanmaya çalışıldı ama yine de EYT'lilerin tam istedikleri gibi bir sonuç elde edilemedi. Bunun üzerine ise Çalışma Bakanlığı'nın zorunlu olarak EYT formüllerinin tamamını rafa kaldırdığı iddia edildi. 

EYT'li,ler 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olduklarında hangi emeklilik şartları ile emekli oluyorsalar bugün de aynı şartlarla emekli olmak istiyorlar. Yıllar önce kendilerinden alınan emeklilik hakkının iadesini talep eden EYT'liler için formüller bu hakkı sağlayamıyor. Hükümetin bir seçim yatırımı olarak gördüğü EYT düzenlemesi ile tepki çekmemek için vatandaşların tam istedikleri şekilde bir düzenlemeye imza atacağı kulislere yansıdı. Yani EYT'liler 1999 öncesi şartlarda emekli olma hakkı elde edecekler.

EN ERKEN NE ZAMAN EMEKLİ OLUNABİLECEK?

EYT'lilerin SGK'ya ciddi bir maliyeti bulunuyor. SGK'nın şu andaki bütçesi ile bu maliyeti karşılaması ise imkansız görülüyor. Bundan dolayı merkezi yönetim bütçesinden SGK'ya para aktarılması gerekiyor. Bu da ancak bütçe görüşmeleri ile sağlanabilecek. 1 Ekim'de TBMM açılacak ama EYT düzenlemesi hemen gündeme alınmayacak. Önce merkezi yönetimin 2023 bütçesi için görüşmeler yapılacak. Bu görüşmeler Aralık ayına kadar uzayabilecek. Bu bütçe hazırlığında EYT'lilerin maliyetleri de SGK bütçesine eklenecek. 

EYT düzenlemesi bu şartlarda en erken Aralık 2022'de TBMM'de gündeme gelip yasalaşabilecek. Ardından ise Ocak 2023'te yürürlüğe sokulacak. EYT düzenlemesi ile emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar ise emeklilik işlemlerini Ocak 2023'ten itibaren yapmaya başlayacaklar. SGK'nın çok yoğun bir emeklilik başvurusu alacağı tahmin ediliyor. Bu şartlarda EYT'liler emekli aylıklarını en erken Şubat 2023'ten itibaren almaya başlayacaklar.