EYT'de yeni bilgileri Vedat Bilgin açıkladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile alakalı olarak yeni bir açıklama yaptı. EYT’nin maliyeti ile ne zaman TBMM’de görüşüleceği hakkında Bakan Vedat Bilgin yeni bilgiler verdi.
EYT'de yeni bilgileri Vedat Bilgin açıkladı!

EYT düzenlemesi çok sayıda vatandaşın en çok merak ettiği konu olmaya devam ediyor. Konuya dair yapılan çalışmaların en etkin isimlerinden olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz hafta EYT konusunda topun artık TBMM’de olduğunu söyleyen Bakan Vedat Bilgin son duruma dair bilgilendirme yaptı.

EYT İÇİN MALİYET AÇIKLAMASI

EYT’nin maliyetinin ne kadar olacağı sorusuna yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, “EYT’nin 2023 maliyetini biz hesaplamıştık. Ancak bunun kesin bir karşılığı yok. Bizim hesaplamalarımıza göre 120 Milyar TL ile 150 Milyar TL arasında bu maliyet değişecek. Neden kesin konuşamıyoruz? Çünkü kaç vatandaşımızın EYT kanunu yasalaştıktan sonra 2023 yılında emekli olacağını bilmiyoruz. Kimseye emekli ol veya emekli olma diyecek durumda değiliz. Belki emekli olacak veya çalışmaya devam edecek. Bu kararı vatandaşımız verecek.” dedi.

EYT’de maliyetin ili aşamalı olduğunu belirten Bakan Vedat Bilgin, “Özel sektör için EYT’nin bir maliyeti var. Orada çalışan vatandaşlarımıza tazminat ödemesi yapılacak ve bu ödemeler devletin karşılaması gereken bütçeler değil. Ancak devleti ilgilendiren taraf da var. Memurlar veya kamu işçileri EYT ile emekli olurlarsa o zaman devlet için onların ikramiyeleri maliyet oluşturacak. Ortada 300 Milyar TL’lik maliyet rakamları konuşuluyor. Onlar nasıl hesap yapıyorlar bilemem. Ben maksimum 150 Milyar TL diyorum.” ifadelerini kullandı.

BORÇLANMALAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA DEĞİL

EYT’lilerin borçlanma yapmalarının yapılandırma kapsamı içerisinde olmadığını açıklayan Bakan Vedat Bilgin, “Borçlanma meselesi yapılandırma içerisinde yok. EYT’linin borçlanması bizim kanunumuzda neyse odur. Prim günü eksik olan 1000 gün borçlanıp yapılandırayım diyemez. Kanunumuz ne diyor? 1000 gün prim eksiğin varsa çalışıp tamamlayacaksın ve sonra emekli olacaksın.” şeklinde konuştu.

EYT'DE İHYA İLE EMEKLİ OLUNMAZ

EYT’li Bağkur’lular için ihya imkanını değerlendiren Bakan Vedat Bilgin, “EYT içerisine böyle bir imkan giremez. EYT’de bilfiil çalışmış olmak gerekiyor. Şu anda yazılıp çizilenler doğru değil. İhya ile EYT’liler emeklilik hakkı kazanamazlar. Televizyonlarda yazıp çizip hesap yapıyorlar. Gerçek ortaya çıkınca onlar da öğrenirler.” dedi.

BU HAFTA KANUN TEKLİFİ VERİLİR

EYT’nin ne zaman yasalaşacağına dair de yeni bilgi veren Bakan Vedat Bilgin, “EYT ile alakalı olarak bundan sonraki süreç bizim sorumluluk alanımızdan çıkmıştı. TBMM’de arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bu kanun teklifinin teknik yazım süreci var ve o biraz uzun olabiliyor. Zannediyorum ki bu hafta içerisinde kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunulacaktır.” ifadelerini kullandı.