EYT'de yeni gelişme! Kanunun yasalaşacağı gün belli oldu!

EYT ile alakalı olarak yasama sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu EYT ile ilgili kanun teklifini görüşmeye başlıyor.
EYT'de yeni gelişme! Kanunun yasalaşacağı gün belli oldu!

Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarında birisi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile alakalı olarak sıcak gelişmeler yaşanıyor. Dün Cumhur İttifakı tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifinin ardından yasama çalışmaları hızla başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun EYT takvimi belli oldu.

EYT GÖRÜŞMELERİ İÇİN DAVET GÖNDERİLDİ

EYT ile alakalı kanun teklifinin görüşülmesi için Plan ve Bütçe Komisyonu 2 Şubat Perşembe günü toplanıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz tarafından komisyon üyesi milletvekillerine, ilgili bakanlıklara, işçi ve işveren kuruluşlarına, EYT derneklerine ve platformlarına bir davet gönderildi. Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT düzenlemesine dair Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için Perşembe günü saat 11:00’da görüşmeler başlayacak.

KOMİSYON SÜRECİ HIZLA TAMAMLANACAK

EYT kanun teklifi ile alakalı olarak komisyon sürecinin çok hızlı bir şekilde geçilmesi bekleniyor. İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin bu teklif ile alakalı olarak herhangi bir itirazda bulunmaları beklenmiyor. Sadece muhalefet partileri staj ve çıraklık sürelerinin de sigortadan sayılmasına dair öneride bulunabilecekleri tahmin ediliyor. Bu da süreci uzatmayacaktır. Muhalefet partilerinin önerilerinin Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesi sayısal çoğunluk açısından mümkün değil. Bunun için de en geç Cuma günü Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT kanun teklifinin kabul edilmesi bekleniyor.

GENEL KURUL SALI GÜNÜ GÖRÜŞECEK

TBMM Genel Kurulu’na bir kanun teklifinin gelebilmesi için önce komisyon aşamasının geçilmesi gerekiyor. Bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilecek olan EYT kanun teklifi ardından Genel Kurul’a gönderilecek. Pazartesi günleri Genel Kurul çalışması yapılmadığı için en erken Salı günü TBMM Genel Kurulu EYT kanun teklifini gündeme alabilecek. Bu sürecin de uzaması tahmin edilmiyor. En geç Çarşamba günü EYT kanun teklifi Genel Kurulda kabul edilecek. Resmi Gazete’de yayınlanması ile beraber yasama süreci eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olacak. Şartları sağlayan EYT’liler gelecek haftadan itibaren emeklilik başvurularını yaparak Mart ayından itibaren de emekli maaşlarını almaya başlayabilecekler.