EYT'liler bu tarihe dikkat! 9.500 TL kaybınız olacak!

EYT yasası ile beraber emeklilik başvurusunu yapan vatandaşların emeklilik işlemleri devam ederken önemli bir tarih uyarısı yapıldı. Bu tarihe dikkat etmeyenler 2.000 TL'lik bir ödemeden olacaklar.
EYT'liler bu tarihe dikkat! 9.500 TL kaybınız olacak!

EYT ile alakalı olarak uzun yıllar mücadele veren sigortalılar Mart ayı ile beraber yapılan yasal düzenleme ile emeklilik kapılarını kendilerine açtırdılar. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile beraber de koşulları sağlayan EYT kapsamındaki vatandaşlar yaş şartına takılmadan emeklilik işlemlerini gerçekleştirebiliyor. SGK'ya başvuran EYT kapsamındaki vatandaşların emeklilik işlemleri sıraya alınarak yapılıyor. EYT'den emekli olma hakkı bulunan sigortalılara uzmanlarca çok kritik bir uyarı yapıldı. 

MART AYINDA MUTLAKA BAŞVURUN!

Emekli olma hakkı elde eden EYT'lilere Mart ayı bitmeden emeklilik başvurusu yapmaları hakkında uyarıda bulunuldu. Sosyal güvenlik uzmanları EYT'lilerin beklemelerinin herhangi bir faydası olmadığına dikkat çekerek aksine zarara uğrayabileceklerini açıkladılar. Geç emekli olmanın emekli maaşını yükseltecek bir etkisi olmayacağını açıklayan uzmanlar emekli bayram ikramiyesini kaçırma riskini açıkladılar. 

Türkiye'de emeklilere her yıl Ramazan Ve Kurban bayramlarının öncesinde emekli bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde emekli bayram ikramiyeleri 1.100 TL'den 2.000 TL'ye yükseltilmişti. Nisan ayında ödenecek olan emekli bayram ikramiyelerini alabilmek için tek şart ise emekli olmak oluyor. Yani EYT'liler resmen emekli olmadan bu ikramiyeyi alamayacaklar. Bunun için de Nisan ayında EYT'lilerin emekli olmuş olmaları gerekiyor. 

SGK mevzuatında bulunan uygulamaya göre bir sigortalı emeklilik şartlarını tamamlayıp emeklilik başvurusu yaptığında bir sonraki ayın ilk gününden itibaren resmen emekli kabul ediliyor ve o aydan itibaren emekli maaşı alabiliyor. Yani bir EYT'linin Nisan ayında ödenecek olan emekli bayram ikramiyesini alabilmesi için  Nisan tarihi gelmeden emeklilik başvurusunu yapması gerekiyor. Bu tarihi geçiren EYT'liler 2.000 TL bayram ikramiyesi ödemesi alamayacakları gibi Nisan ayında da emekli maaşına bağlanamayacaklar.

9.500 TL KAYIPLARI OLACAK!

EYT'liler Mart ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapmazlarsa önemli tutarda bir ödemeyi alamayacaklar. Öncelikle Bu tarihi geçirenler en az 7.500 TL tutarındaki Nisan ayı emekli maaşından olacaklar. Bunun üzerine ek olarak ise 2.000 TL de emekli bayram ikramiyesinden mahrum olacaklar. Toplamda 9.500 TL tutan iki ödemenin tamamından bu EYT'liler mahrum kalmak zorunda olacaklar. Bunun için Cuma günü mesai bitimine kadar emeklilik başvurusu yapılması gerekiyor.