EYT'liler dikkat, 100 Bin TL'den olursunuz! İşverenin bu teklifini sakın kabul etmeyin!

EYT'nin yasalaşmasının ardından çalışanlar emeklilik işlemlerini devam ettiriyorlar. Koşulları sağlayan EYT'liler emekli olabiliyorlar. Emekli olurken kıdem tazminatı alacak EYT'lilerin bazı konularda özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.
EYT'liler dikkat, 100 Bin TL'den olursunuz! İşverenin bu teklifini sakın kabul etmeyin!

EYT yasasının kanunlaşmasının ardından EYT'liler için emeklilik süreci devam ediyor. Buna göre EYT kapsamına giren yani 8 Eylül 1999 tarihinde önce ilk defa sigorta girişleri yapılan çalışanlar yaş şartına bakılmaksızın prim ve sigortalılık koşullarını tamamlayarak emekli olabiliyorlar. Bu da yaklaşık 2,5 milyon kişinin emeklilik hakkı elde etmesi anlamına geliyor. Bu vatandaşlar emeklilik başvurularını yapmaya başladılar. Ancak SSK'lılar için bir de kıdem tazminatı meselesi yaşanıyor. Bu konuda dikkatli olmayan EYT'liler kıdem tazminatı hususunda büyük bir zararla karşılaşabiliyorlar. 

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMEK ZORUNLU!

İşverenlerin EYT'den emekli olacak bir çalışana kıdem tazminatı ödememek gibi bir lüksü yok. EYT'liler emekli olmak için istifa ettiklerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar. O iş yerinde kaç yıl çalışılmışsa o kadar yıllık kıdem tazminatı alınması gerekiyor. Sadece maaşlar üzerinden değil düzenli yan ödemelerin dahi hesaba katılıp kıdem tazminatının hesaplanması gerekiyor. Ancak EYT'liler bu işlemleri doğru bir şekilde yapmak zorundalar.

SGK'DAN BELGE ALINMALI!

EYT'den emekli olacak bir SSK'lı çalışan emeklilik şartlarını tamamladığına dair bir belge alması gerekiyor. Bu belge ile beraber işverenine başvuran çalışan istifa dilekçesini verebiliyor. İstifanın emeklilik için olduğundan dolayı da kıdem tazminatı almaya hak kazanılıyor. Ancak SGK'dan o belge alınmazsa EYT'li çalışan kıdem tazminatını kaybetmekle karşı karşıya kalabilir. Bunun için de işten ayrılış süreci kurallara uygun bir şekilde olmalıdır. 

TAKSİT TEKLİFİNİ KABUL ETMEYİN!

Kıdem tazminatı hukuken taksitle ödenebilen bir ödeme türü değildir. Devlet kıdem tazminatının peşin olarak ödenmesini uygun görmektedir. Hatta işverenlerin yüklerinin artmaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işverenlere düşük faizli destek kredisi dahi veriliyor. Devlet bu imkanı sağlarken bazı işverenler çalışanlarına kıdem tazminatını taksitle ödemeyi teklif edebiliyorlar. Bu teklifin çalışan tarafından kabul edilmesinde herhangi bir hukuki engel yoktur. Ancak taksitle ödenmesi için anlaşılan kıdem tazminatının taksitlerinin ödenmemesi durumunda çalışan parasını ancak uzun yıllar sürecek hukuki mücadelenin sonunda alabilir. 

EYT'lilerin işverenlerin taksitle kıdem tazminatı teklifini kabul etmemeleri gerekiyor. İmkanı olmayan işverenler Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kredi imkanından yararlanabiliyorlar. Bu kredi başvurusu yapıldığında kredi tutarı direkt olarak kıdem tazminatı alacak çalışanın hesabına yapılıyor. 100 Bin TL'yi dahi aşabilen kıdem tazminatlarını bu yolla tahsil etmek sosyal güvenlik uzmanlarının yaptıkları en önemli uyarılar arasında yer alıyor.