EYT'liler dikkat, ek zam alabilirsiniz! Bunu yapanların maaşı fazladan artacak!

EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra emekli olup çalışmaya devam edecekler için yüksek maaş alma formülü ortaya çıktı. Bunun için bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Bu yolla maaşlar 1.100 TL artabilir.
EYT'liler dikkat, ek zam alabilirsiniz! Bunu yapanların maaşı fazladan artacak!

EYT düzenlemesi için yasalaşma süreci devam ederken yüksek maaş alma yolları araştırılıyor. Emekli maaşlarını yükseltmenin herhangi bir imkanı bulunmuyor. Ancak EYT’liler emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse maaşlarını yükseltme imkanına sahip olabilecekler. Bunun için de bir formülün uygulanması gerekiyor.

BORÇLANMA YAPILMALI!

EYT’de emekli olmak isteyen ama prim günleri yeterli olmayan çalışanların eğer hakları varsa borçlanma imkanları olacak. Bu imkanı kullanan iki taraflı kazançlı çıkacaklar. SGK’ya borçlanma bedeli yatıracak olan EYT’liler bunun bir kısmını geri alabilecekler. Bu yolla da maaşları yükselebilecek. Ancak bu maaş yükseltme formülünün işletilebilmesi için kesinlikle borçlanma yapılması gerekiyor. Aksi durumda bu imkandan yararlanılamıyor.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDİLMELİ!

EYT yasası ile beraber bu kişilerin emekli olduktan sonra çalışmalarına olanak sağlanması da teşvik ediliyor. Bu kapsamda EYT’li çalışanlarının emekli olduktan sonra işlerine devam etmelerini sağlayacak işverenler prim desteği hakkı kazanacaklar. EYT’li çalışan önce işten ayrılıp emeklilik başvurusunu öyle yapmalı. İş yerinden çıkışı yapılan çalışanı 10 gün içerisinde yeniden aynı işe ve aynı pozisyona alan işverene devlet 500 TL prim desteği verecek. Bu da EYT’li çalışanları çalıştırmak için işverenleri teşvik edecek. EYT’liler çalışmaya devam ettiklerinde ise borçlanma yapmışlarsa vergi avantajı elde edecekler.

ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA MAAŞ OLMALI!

EYT’lilerin emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeleri durumunda maaşlarını normalden fazla yükseltebilmeleri için asgari ücretten fazla maaş alması gerekiyor. Çünkü asgari ücretten gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bu kesinti yapılmayınca vergi avantajı da devreye giremiyor. Ancak asgari ücretin üzerinde maaş alınması durumunda vergi avantajı gündeme gelebiliyor.

NET MAAŞTA VERGİ ARTIŞI!

EYT’liler emekli olduktan sonra çalışmaya başladıklarında borçlanma yapmışlarsa borçlanılan tutarı gelir vergisinden düşebiliyorlar. Bunun için SGK’dan belge alınıp işverene verilmesi gerekiyor. Örnek verilecek olursa 17.500 TL brüt maaşı olan bir çalışanın maaşında 1.312 TL SGK işçi payı 56 TL damga vergisi, 1.152 TL gelir vergisi kesintisi yapılıyor ve net maaş 14.978 TL’ye düşüyor. Ancak borçlanma yapmış EYT emeklisi çalışandan gelir vergisi kesintisi yapılmayacak ve net maaş 1ç152 TL fazla olarak 16.130 TL olarak ödenecek. Gelir vergisi kesintisine göre maaşlarda bu yükselme artıp düşebilecek.