EYT'lilere kötü haber! Deprem nedeni ile 2 yıl ertelenmesi gündemde

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT mağdurları yürüttükleri mücadeleyi sonunda kazanmış ve EYT yasası için beklenen müjdeli haber gelmişti. Komisyondan geçen EYT'de son durum ne, EYT ertelenecek mi, deprem sonrası ne olur yanıtı geldi.
EYT'lilere kötü haber! Deprem nedeni ile 2 yıl ertelenmesi gündemde

EYT'lilere kötü haber! Deprem nedeni ile 2 yıl ertelenmesi gündemde - Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için deprem sonrası büyük bir belirsizlik oluşmuştu. Hatırlanacağı üzere ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan milyonlarca kişi yaş engeline takılarak emeklilik hakkını kaybederken büyük bir mücadele başlatmıştı. 

Yıllardır süren mücadelede sonunda beklenen müjdeli haber gelmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından EYT yasası için çalışma başlatıldığı açıklanmıştı. 2022 yılında gündeme gelen EYT yasası hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütmüş, 2022 yılı sona ermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenen basın toplantısı ile şartları taşıyan kişilere yaş şartsız erken emeklilik hakkı verileceği ilan edilmişti. 

EYT'DE SON DURUM NE, EYT YASASI MECLİSE NE ZAMAN GELECEK?

Yürütülen çalışmaların ardından EYT yasası 2023 yılına sarkarken AK Parti tarafından hazırlanan kanun teklifi sonunda meclise sunulmuştu. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yapılan görüşmeler sonucunda TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülerek onaylanmış meclis gündemine alınması için sevk edilmişti. 

Kanun teklifinin tam meclise sevk edileceği haftanın ilk günü olan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki şiddetli deprem ile depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş dahil olmak üzere 10 ilde büyük yıkım yaşanırken ne yazık ki binlerce bina çökmüş ve 40 binden fazla vatandaşımız enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan deprem nedeni ile meclis kapatılırken EYT kanunu için belirsizlik oluşmuştu. 

EYT ERTELENİR Mİ, DEPREM SONRASI EYT İPTAL EDİLİR Mİ, NE ZAMAN ÇIKAR?

AK Parti kurmayları deprem sonrası yaşanan gelişmeleri masaya yatırdıkları bir toplantı yaparken toplantıda "Depremin yaralarının sarılması için EYT'nin bir süreliğine ertelenmesine yönelik öneriler var. Bazı arkadaşlarımız 3 ay, bazıları 2 yıl bekletilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak ağırlık görüş EYT'nin planlandığı şekilde yasalaştırılması yönünde" şeklinde EYT'de gündeme geldi.

SGK uzmanı Özgür Erdursun ise yapmış olduğu açıklamasında "Merak ettiğinizi biliyorum, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT görüşmelerinin 21 Şubat’ta yapılacağını söyledi" 21 Şubat tarihini işaret ederek EYT'nin çıkacağını ifade etmişti.