EYT'lilere yapılandırma ile taksit taksit emeklilik geliyor!

EYT yasası çıkmadan bazı EYT’lilere eksik primlerini çok avantajlı koşullarla tamamlama imkanı geliyor. Yapılandırma paketinden EYT’liler için çok önemli bir fırsat çıktı.
EYT'lilere yapılandırma ile taksit taksit emeklilik geliyor!

EYT ile alakalı yasal düzenlemede sona gelindi. TBMM’de AK Parti grubu tarafından yasa teklifi hazırlandı ve AK Parti milletvekillerinin imzasına açıldı. Bugün veya yarın yasa teklifinin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ardından ise yasama süreci resmen başlayacak ve 1-2 haftalık süreç içerisinde teklif yasalaşacak. EYT’lilerin çok uzun yıllardır verdikleri mücadele bu şekilde nihayetlenecek ve emekli olabilmek için başvuru yapabilecekler.

EYT’LİLERE YAPILANDIRMA MÜJDESİ!

EYT’liler için yapılandırma müjdesi de geliyor. Bazı EYT’liler bu imkandan yararlanıp emekli olma hakkı elde edebilecekler. Sağlanan kolaylığın detaylarını TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç açıklayarak, “Yapılandırmada EYT’lileri ilgilendiren bir detay var. Özellikle EYT kapsamında olan ama prim günleri açısından sorun yaşayan BAĞKUR’lu EYT’liler bundan faydalanabilecekler. Eğer bu kişilerin prim borçları varsa o borçları düşük tutarlarla ödeyerek primlerini tamamlayacaklar.

BAĞKUR’lu erkekler 9000, kadınlar ise 7200 prim günü ile emekli olabilecekler. Yapılandırma ile eğer eksiklikleri varsa ve geçmiş dönemde de borçları bulunuyorsa büyük bir fırsat sunulacak. Yapılandırma işlemi yapılarak o prim günleri aktif edilecek ve bu şekilde EYT’de prim şartı da sağlanacağı için emekli olabilecekler. Ancak bu geçmişte prim borcu olanları kapsıyor. Yoksa primim eksik ödeme yapayım diyerek EYT’de yapılandırma ile emekli olamazsınız.” dedi.

KAMU BANKALARI DEVREYE GİREBİLİR!

EYT’lilerin yapılandırma ile alakalı yapacakları işlemde kamu bankalarının devreye girmesi bekleniyor. Geçmiş yapılandırmalarda SGK’ya olan borçlarını yapılandırmak isteyenlere kamu bankaları düşük faizle kredi imkanı sağlamıştılar. Aynı şekilde imkanın bu yapılandırma ile de verilmesi bekleniyor. Bunu özellikle peşin ödeme yapma imkanı olmayan vatandaşlar kullanabilecekler. Yapılandırmada 48 aya kadar taksit imkanı sağlanacak ama bu kullanılırsa işlemin kesinleşmesi için ödemenin tamamlanması gerekecek. Yani 48 ay bekledikten sonra emekli olunabilecek. Bunun önüne geçmek için kamu bankaları kredi imkanı sağlayacak ve emekli olacak EYT’linin emekli maaşından bu kredi taksitleri kesilecek.