EYT'lilerin emekli maaşlarına ek zam uygulanacak!

EYT’lilerin emekli maaş zamları ile alakalı olarak tartışmalar devam ederken Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin hesaplamadaki farkın neden kaynaklandığını açıkladı.
EYT'lilerin emekli maaşlarına ek zam uygulanacak!

EYT’liler yasal düzenlemenin yapılmasını beklerken alacakları emekli maaşlarına dair tartışmalar da sürüyor. SGK’nın hizmeti olan emekli maaşı hesaplama robotu üzerinden hesaplama yapan EYT’liler Aralık ayı ile Ocak ayı hesaplaması arsında yüzde 30 zamdan daha az zam uygulandığı iddiasıyla tepki göstermiştiler. Gerçekten de bu şekilde bir fark meydana geldi. Ancak bu yüzde 30 zam uygulanmadığı anlamına gelmiyor.

SGK AÇIKLAMA YAPTI!

SGK, EYT’lilerin maaş zammı itirazlarına dair bir yazılı açıklama yaptı. EYT’lilere özel bir maaş hesaplaması yapılmayacağını ilan eden SGK, yüzde 30 zammın EYT’lilerin maaşlarına yansıtılmadığı iddiasının gerçek olmadığını açıkladı. EYT’lilerin emekli maaşları da diğer tüm emekliler için yapılan hesaplama sistemi ile hesaplanacağı kamuoyuna ilan edildi.

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI!

EYT’lilerin emekli maaş hesaplamalarında oluşan farka dair Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin bir açıklamada bulunarak, “Emeklilere sadece maaş zammı değil refah payı zammı da yapıldı. 2022 yılında emekli olanlar 2023 yılında emekli olacaklara göre yüzde 10 oranında daha fazla emekli maaşı alacaklar. Bu da özel bir uygulamadan kaynaklanmıyor. Emekli maaşı hesaplama sisteminden dolayı böyle bir fark oluştu. Bazı yıllarda emekli olmak böyle bir avantaj sağlayabiliyor.” dedi.

Emekli maaş hesaplarına dair ayrıntılar veren Tarkan Zengin, “2022 yılında emekli olanlar 2022’nin Ocak ve Temmuz zammını alıyorlar bir de 2023 yılının Ocak zammını alıyorlar. 2023 yılında emekli olanlar ise 2022 yılının TÜFE’sini ve bir de büyüme oranının yüzde 30’unu alıyorlar. EYT’li vatandaşlarımızın 2022 yılında yaptıkları maaş hesaplamasında gördükleri rakam o yıl içinde emekli olmuş olsalardı alabilecekleri emekli maaşıydı.

2022’nin hemen başında daha zam yapılmadan 10 Bin TL emekli maaşı olan bir vatandaşımızı düşünelim. Ocak ayında maaşı yüzde 25,47’lik zam ile 12.547 TL’ye yükseldi, Temmuz ayında yüzde 42,35’lik zamla 17.860 TL’ye çıktı. 2023 Ocak zammı da eklendiğinde maaşı yüzde 30 zamla 23.218 TL oldu.” ifadelerini kullandı.

EYT'LİLERİN EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANACAK?

2023 yılında emekli olacakların ne kadar emekli maaşı alacaklarının netleşmesi için büyüme oranına dikkat çeken Tarkan Zengin, “Emekli maaş hesaplamasında 2023 yılında önce TÜFE oranı hesaba katılacak. Ardından yüzde 30’Luk ocak zammı eklenecek. Sonrasında ise büyüme rakamı beklenecek. O da Şubat ayı ortasında açıklanır. Diyelim 2022’de Türkiye yüzde 6 büyüdü. Onun yüzde 30’unu emekli maaş zammı olarak alacaklar bu da yüzde 1,8 oranında bir eklemeye karşılık geliyor.” şeklinde konuştu.