EYT'lilerin emekli maaşlarının neden düştüğü belli oldu!

EYT’de yasalaşma süreci beklenirken emekli olacak EYT’lilerin alacakları emekli maaşlarına dair çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. EYT’liler emekli maaş zammında büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaklar.
EYT'lilerin emekli maaşlarının neden düştüğü belli oldu!

EYT düzenlemesinin Şubat ayında yasalaşması artık hemen hemen kesinleşti. Koşulları uyan EYT’liler Şubat ayında dilekçelerini SGK’ya vererek emekli olabilecekler. Bu kişilerin emekli maaşları 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak şekilde bağlanacak. EYT’lilerin maaşlarının bağlanması Nisan ayına sarksa dahi Mart ayının emekli maaşını alacaklar. Nisan ayına sarkma olması durumunda iki maaş ödemesi birden yapılacak.

EYT’DE MAAŞ ZAMMI HAYAL KIRIKLIĞI OLDU!

EYT’liler SGK’nın çevrim içi hizmetlerinden olan maaş robotu hesaplaması üzerinden ne kadar emekli maaşı alabileceklerini görebiliyorlar. Bu yolla görülen tutar kesin tutar olmasa da yaklaşık tutarı ifade ediyor. EYT’liler Aralık ayında bu maaş hesaplaması üzerinden maaşlarını hesapladıklarında bir tutar ile karşılaştılar. Ocak ayında aynı hesaplamayı yaptıklarında yüzde 30 emekli zammının kendilerine uygulanmadığını görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar.

MAAŞ HESAPLAMASI FARKLI OLUYOR!

EYT’lilerin düşük bir emekli maaşı ile karşılaşmalarının ardından sistemde bir arıza olabileceği akla gelen ilk konuydu. Ancak kısa süre içerisinde bu durumun bir sistemsel sorun olmadığı anlaşıldı. Emekli maaşları ilk defa bağlanacağı sırada o kişinin çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazancının bugünkü değeri hesaplanıyor. Bu değer aylık bağlama oranı ile hesaplanarak emekli maaşı tespit ediliyor. Emekli maaşı bağlanırken son yıla ait güncelleme katsayısı belirleyici oluyor.

2022 yılında emeklilere ocak ayında yüzde 25,47, Temmuz ayında da yüzde 42,35 oranında maaş zammı yapıldı. EYT’liler maaş robotundan hesaplama yaptıklarında güncelleme katsayısı 1.786 ile hesaplanıyordu. Ancak EYT’lilerin 2023 yılında yeni maaş hesaplamalarında farklı bir güncelleme katsayısı uygulanıyor. Bu katsayı 1.6427’ye düşünce EYT’lilerin maaşlarında düşüş meydana geldi.

2022 yılında yıllık enflasyon Ocak ve Temmuz aylarında emekli maaşlarına yapılan zamdan düşük olduğu için 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren emeklilik dilekçesi verecek olanların emekli maaşları düşük katsayı ile hesaplanıp bağlanacak. Şubat ayında emeklilik dilekçesi verecek olan EYT’lilerin maaşları da bu düşen katsayı ile hesaplanacağı için bu ölçüde düşük maaşla ilk aylıklarını alacaklar.

Aralık ayında maaş robotunda emekli aylığını 10.044 TL olarak gören EYT’liler eğer güncelleme katsayısında değişiklik olmasaydı 13.057 TL emekli maaşı alacaktılar. Ancak güncelleme katsayısı düştüğü için yüzde 30 zamlı maaşları 11.770 TL’ye düştü.