EYT'yi kaçıranlar üzülmeyin! SGK erken emekli olma fırsatı veriyor!

8 Eylül 1999 tarihinde önce sigortalı olanlar için EYT ile emekli olma imkanı getiriliyor. 1999 sonrası işe girenler ise erken emeklilik için SGK mevzuatlarını araştırmaya başladılar.
EYT'yi kaçıranlar üzülmeyin! SGK erken emekli olma fırsatı veriyor!

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon vatandaş EYT ile kademeli bir şekilde emekli olma imkanı bulacaklar. Ancak 8 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişleri yapılan vatandaşlar için emeklilik hiç de kolay olmayacak. Uzun yıllar çalışmak durumunda kalacak olan bu vatandaşlar şimdi harıl harıl erken emeklilik ile alakalı imkanları araştırmaya başladılar. SGK mevzuatlarını didik didik eden bu çalışanlar erken emeklilik haklarının olup olmayacağını merak ediyorlar.

60-65 YAŞA KADAR ÇALIŞMAK ZORUNDA KALACAKLAR!

Türkiye’de emeklilik sisteminde oldukça büyük adaletsizlikler yaşanıyor. EYT’liler uzun yıllar verdikleri mücadelenin sonucunu almak üzereler. EYT piyangosu vurmayanlar ise emekli olmak için 60 yaşına kadar beklemek zorunda kalacaklar. 2008 sonrasında sigortalı olan bazı çalışanların emekli olabilmeleri için 65 yaşını bulmaları ilerleyen yıllarda şart olacak. Bundan dolayı da erken emeklilik imkanları sorgulanmaya başlandı.

ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN!

SGK mevzuatında erken emeklilik bazı özel koşullar bulunuyor. Bunların en çok bilineni ise herhangi bir engeli olan veya çalıştığı sırada bir hastalığa yakalanarak iş gücü kaybına uğrayan vatandaşlara verilen imkan oluyor. Bu vatandaşlar koşulları sağlamaları şartıyla 10 yıl sigortalılık süresini tamamlayıp erken emekli olma imkanı bulabiliyorlar. 1800 prim günü ile emekli olan bu çalışanlar malulen emekli olarak biliniyorlar. Malulen emeklilik hakkı olan çalışanlar bu haklarını kullanarak emeklilik yaşı sorununu yaşamıyorlar. Ancak bu emeklilik çok özel bir durumlar için çalışanlara veriliyor.

ÇALIŞAN ANNELERİN ERKEN EMEKLİLİK İHTİMALİ VAR!

Erken emeklilik SGK mevzuatında çok mümkün olan bir şey değil. Dolayısıyla erken emeklilik için olağanüstü şartların olması gerekiyor. Çalışan anneler de bu şekilde bir hak veriliyor. Eğer çalışan annenin bir başkasının bakımına muhtaç derecede engeli bulunan çocuğu varsa erken emeklilik imkanı veriliyor.

Bu çalışanların mevcut primleri yüzde 25 daha fazla hesaplanıp toplam prim gün sayısının üzerine ekleniyor. 6000 prim günü olan bir çalışan anne bahsedilen koşulu sağlıyorsa prim günü 7500 olarak değerlendiriliyor. Bunun üzerine de fazladan eklenen prim gün sayısı kadar emeklilik yaşından düşülüyor. Yani 1500 prim günü kazanan çalışan anne aynı zamanda 1500 gün kadar erken emekli olabiliyor.