EYT'yi kaçıranların emeklilik yaşı düşüyor! Tek şartı var, 5 yaş erken emekli olunuyor!

EYT düzenlemesi içerisine giremeyen sigortalılar erken emeklilik için SGK mevzuatlarını araştırıyorlar. SGK mevzuatında bazı özel koşullarla beraber emeklilik yaşında 5 yıllık indirim yapılabiliyor.
EYT'yi kaçıranların emeklilik yaşı düşüyor! Tek şartı var, 5 yaş erken emekli olunuyor!

EYT yasası ile emekli olmak hakkı elde edenler emeklilik başvurularını yapmaya devam ediyorlar. 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için ise yaşa takılmadan emekli olmak imkansız hale geldi. Ancak yine de sigortalılar SGK mevzuatında kendilerine kolaylık sağlanan bir özel durum olup olmadığını araştırıyorlar. Bu özel imkanların koşullarını sağlayanlar büyük bir avantaj elde edebilecekler. 

SGK EMEKLİLİK YAŞINI DÜŞÜRÜYOR

SGK'nın mevcut emeklilik yaşı oldukça yüksek olarak görülüyor. Çoğu çalışan için emekli olmak çok uzak bir hedef olarak görülüyor. Ancak SGK sisteminde emeklilik yaşını düşürücü çok özel imkanlar bulunuyor. Bu imkandan tüm sigortalılar yararlanamıyor. Sadece çalışan annelerin kullanabilecekleri bu fırsat ile emeklilik yaşında indirim yapılabiliyor. Bunun da çok önemli koşulları bulunuyor. 

Çalışan anneler SGK tarafından da destekleniyor. Hatta erken emekli olabilmeleri için özel emeklilik hesaplamaları uygulanıyor. Engelli çocuğu olan çalışan kadınların bu çocukları eğer bir başkasının bakımına muhtaç iseler bu çalışan kadınların erken emekli olabilmeleri için sistemden büyük kolaylıklar sağlanıyor. 

Koşulları sağlayan çalışan kadınlara SGK tarafından emeklilik yaşında indirim yapılıyor. Bu indirim iç.in ise özel bir hesaplama uygulanıyor. Kadın sigortalının toplam prim günü alınıyor ve dörtte biri hesaplanıyor. Bu dörtte bir kadar süre emeklilik yaşından düşülüyor. Örneğin 6000 prim günü olan bir kadın sigortalı bir başkasının bakımına muhtaç engelli çocuk sahibiyse o zaman emeklilik yaşından 1.500 gün düşülüyor. Bu da yaklaşık 4-5 yıl erken emeklilik anlamına geliyor. 

SGK EKSTRA PRİM EKLİYOR

Engelli çocuğu olan kadın sigortalılara SGK ekstradan prim imkanı da sağlıyor. Bu sefer bir başkasının bakımına muhtaç olmak şartı aranmaksızın engelli çocuğu olan tüm kadın sigortalıların toplam prim gün sayılarının dörtte biri kadar primleri SGK tarafından artırılıyor. örneğin 5000 prim günü olan bir sigortalı çalışan kadının emekliliği sözkonusu olduğunda prim gön sayısı 6250 gün olarak hesaplanıyor. Bu şekilde prim gün sayısında kadınlara özel bir avantaj da sağlanmış oluyor. Kadınların hem emeklilik yaşı düşüyor hem de prim gün sayıları artabiliyor.