EYT'yi kıl payı kaçıranlara EYT'li olma yolu açılıyor!

EYT düzenlemesi için geri sayım devam ederken EYT’yi kıl payı kaçıranlar için çok önemli bir detay ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışması olan ama sigortası olmayanlar kısa bir sürede EYT kapsamına girme hakkı elde edebiliyorlar.
EYT'yi kıl payı kaçıranlara EYT'li olma yolu açılıyor!

EYT düzenlemesinin TBMM’de yasalaşması için sürecin hızlanması son günlerin en büyük beklentisi haline geldi. EYT’de emeklilik koşulları artık belli oldu. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası olan her çalışan EYT kapsamında yer alacak. Ancak bu tarihten önce sigortası olmayanlar EYT’nin getirdiği imkanlarla emekli olamayacaklar. En çok da 1999 ve 2000 yıllarında resmi sigorta başlangıcı olup da daha öncesinde çalışmasına rağmen sigorta girişi yapılmayanlar mağdur durumda kaldılar. İşte bu sigortalılar için EYT’li olma umudu doğdu.

EMEKLİ OLMA HAKKI ELDE EDECEKLER

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmasına karşın işvereni tarafından sigorta girişi yapılmayan çalışanlar haklarını geri alabilecekler. Bu kişiler hizmet tespit davası açarak sigorta girişini 8 Eylül 1999 öncesine taşıyabilir. Hizmet tespit davası açan vatandaşlar bu konuda çok önemli haklar elde edebilirler. Aynı iş yerinde çalışan bir sigortalı arkadaşını şahit gösterenler bu davayı kazanabiliyorlar. Hizmet tespit davaları da 2 ay içerisinde sonuçlanabiliyor.

HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE VAR!

Sigortalılık başlangıcı ile işe başlama zamanı arasında fark olanlar için hak düşürücü süre uygulaması yapılmaktadır. Buna göre bir iş yerinde sigortasız çalıştırılan bir çalışan işten çıkarıldıktan sonra 5 yıl süre boyunca hizmet tespit davası açabilir. 5 yıllık süre geçtiğinde ise hak düşürücü süre devreye girecek ve bu hak kendilerine verilmeyecektir. Ancak aynı iş yerinde başta sigortasız çalıştırılan ve sonrasında sigorta yapılıp çalışmaya devam edenler için hak düşürücü süre işten ayrılış tarihinde başlayacaktır. Kişi halen aynı iş yerinde çalışıyorsa 2028 yılına kadar hak düşürücü süre devreye girmeyecektir.

ÖNCE SGK’YA BAŞVURU YAPILIYOR!

Sigorta başlangıcından dolayı EYT’yi kıl payı kaçıranlar nasıl EYT’li olabileceklerini de merak ediyorlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmasına rağmen sigortası yapılmayanlar önce bu durumu SGK’ya bir başvuru ile bildirip düzeltilmesini talep edebilir. SGK’nın olumsuz yanıt vermesiyle hizmet tespit davası açılır. Aynı dönemde aynı iş yerinde çalışanlardan en az birisinin şahit gösterilmesi ile bu dava kolaylıkla kazanılabilir. Üstelik bu durumda 5 yıllık zaman aşımı süresi de devreye girmeyecektir.