FED faiz kararı Mart 2023 açıklandı!

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) faiz kararı belli oldu. Banka krizi içerisinde toplanan FED'in merakla beklenen faiz kararı belli oldu.
FED faiz kararı Mart 2023 açıklandı!

Dünya piyasaları FED'in 21-22 Mart toplantılarına kilitlenmişti. Merakla beklenen FED faiz kararı belli oldu. FED Başkanı Jerome Powell yönetiminde ABD ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren FED üyeleri Mart 2023 döneminin faiz kararını açıkladılar. ABD'de yaşanan banka krizinin ardından tüm gözler FED'e çevrilmişti. FED enflasyonla mücadeleyi ilk önceliği haline getirirken ABD'nin finansal sisteminde meydana gelen aksamaları da dikkate alarak yeni faiz kararını duyurdu. 

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

FED'in faiz kararı ile alakalı olarak yaptığı açıklamaya göre Mart 2023 döneminde 25 baz puanlık faiz artırımı yapıldı. Bu karar ile beraber FED faizleri 4,75 - 5,00 aralığına yükseltmiş oldu. 50 baz puanlık faiz artırımını tartışan FED üyeleri gelen eleştirileri ve piyasa beklentilerini de dikkate alarak 25 baz puanlık faiz indirimini yılın ikinci faiz kararı olarak ilan ettiler. 

BANKA KRİZİ PATLAK VERDİ

ABD'de banka krizinin kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınması sorunları biraz olsun çözse de finansal sistemin çok da güçlü olmadığını gözler önüne sermesiyle büyük bir öneme sahip. FED'in faiz artırımları ile zor durumda kalan bankalar yükselen faiz oranları ile mevduat sahiplerine daha yüksek tutarlarda ödeme yapmak zorunda kaldılar. Bu da bankaların tam bir kriz ortasında kalmalarına neden oldu. Enflasyonla mücadele ederken bankaların pozisyonunu düşünmeyen FED bu krizin çıkmasında suçlanan kurumların başında geliyor. 

PİYASALAR FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMEYE BAŞLADI

Patlak veren banka krizinin ardından piyasalar FED'in faiz indirimine başlamasını bekliyorlar. Ancak FED'in önünde çok da seçenek bulunmuyor. Yüksek enflasyonu faiz artırımları ile dizginleyip bir patikaya sokan FED banka krizine kadar süreci iyi yönetti. Ancak banka krizi ile işler tersine döndü. FED'in enflasyonla mücadeleyi bırakmayacağı ve bu konuda ısrarcı olacağı bildirildi.

BİR SONRAKİ FAİZ KARARI NE ZAMAN?

FED tarafından alınacak olan bir sonraki faiz kararının tarihi de merak ediliyor. FED'in daha önceden açıklamış olduğu planlama takvimine göre Nisan ayında FED'in toplantısı olmayacak. FED üyeleri yeni faiz kararını tartışmak için 2-3 Mayıs 2023 tarihlerinde toplanacaklar. 3 Mayıs tarihinde FED'in yeni faiz kararı açıklanacak.