Fırtına öncesi sessizlik uyarısı yapan ekonomistten cepleri yakacak dolar kuru tahmini!

Ekonomist Devrim Akyıl haftalık olarak yaptığı dolar analizini yeni hafta için duyurdu. Dolar kuru nasıl hareket edecek? Dolar kaç TL olur? Dolar kurunda düşüş başlar mı?
Fırtına öncesi sessizlik uyarısı yapan ekonomistten cepleri yakacak dolar kuru tahmini!

Dolar kurunun yeni haftada nasıl hareket edeceği oldukça merak ediliyor. Türkiye ekonomisindeki belirsizliklerden dolayı net değerlendirmeler yapılamasa da ekonomistler gelişmeleri yorumlayarak dolar kuruna dair tahminlerini açıklıyorlar. Bu ekonomistlerden birisi de Devrim Akyıl oldu. Peki dolar kuru halen daha yükseliş trendinde mi? Dolar kurunda bir trend değişikliği var mı?

DOLAR KURUNDA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK!

Dolar kurundaki sakinliği fırtına öncesi sessizlik olarak değerlendiren Devrim Akyıl, “Uluslararası piyasalar aşırı karışık günler geçiriyor. Aşırı iyimser ve aşırı kötümser fiyatlamalar oluyor. Türkiye’de ise çok sakin bir piyasa var. Borsa rekorlara koşuyor. Dolar kurunda ise kıpırdanma olmuyor. Peki bu iyi bir şey mi? Bu bana göre fırtına öncesi sessizlikten başka bir şey değil.” dedi.

DÖVİZ KURLARI UCUZ!

Dolar kurundaki sessizliğin nedenini açıklayan Devrim Akyıl, “Dolar kurundaki sessizliğin nedeni için açıklanan dış ticaret rakamlarına bakmamız gerekiyor. Sadece Temmuz ayında 10 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı vermişiz. Ekonomi yönetimi Uluslararası piyasalardan 1-2 milyar dolar bulduğunda büyük başarı olarak duyuruyor. Ancak ülke sadece Temmuz ayında 10 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiş. Bunun nedenini aylardır anlatıyoruz. Döviz kurunun ucuz kalmasından dolayı bu açık veriliyor.” ifadelerini kullandı.

KKM DÖNÜŞLERİ YÜZÜNDEN DOLAR BASKILANIYOR

Doların baskılanma nedenini açıklayan Devrim Akyıl, “Uygulandığı söylenen ekonomi modelinde rekabetçi kur söylemi var. Esasında rekabetçi kurdan bahsedemeyiz. Aksine aşırı değerli bir Türk lirası ile karşı karşıyayız. Bu aşırı TL’de kalmanın da herhangi bir avantajı olmadığı için ekonomi modeli kendi kendini imha etmeye meyilli olarak yoluna devam ediyor. Peki böyle devam edebilir mi? Kesinlikle devam edemez. Bir an önce burada bir hareketlenme başlayacak. Dolar kurunun burada kalmasının tek nedeni var. Şubat ayında vadelendirilen ve Ağustos ayında vadesi dolan KKM dönüşlerinden dolayı dolar kuru bu seviyede. Hazine’ye fazla yük olmasın diye uğraşıyorlar ama çok daha fazla yükü Hazine’nin sırtına bindiriyorlar. Dolar kurunun bu seviyede kalması için bu maliyet göze alınıyor.” şeklinde konuştu.

DEVALÜASYON RİSKİ

Dolar kurunun baskılanmasının sonucunun çok kötü olabileceğini söyleyen Devrim Akyıl, “Dolar kurunun baskılanmasının sonucu devalüasyondur. Ne kadar baskı yaparsanız o kadar yukarıya doğru ihtiyaç oluyor. Dolar kurunda bu hareketli kısa bir zaman içerisinde maalesef göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU İÇİN FİYAT TAHMİNLERİ!

Dolar kuru için fiyat tahminlerini açıklayan Devrim Akyıl, “Dolar kurunda 17,55 TL bizim trend takip seviyemiz. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde kaldıkça trend yükseliş olmaya devam edecektir. 17,10 TL alt sınır ve 19,25 TL de üst sınır oldu. Biz şimdi bu bandın içerisindeyiz. Dışarıdan ne kadar para gelirse gelsin içeride dolar alacaklar birikti. Para girişi var diyerek dolar kuru için bir korku atmosferi yaratılıp kur düşürülebilir. Ancak bu düşüş kalıcı bir düşüş olmaz. Dolar kurunda yükseliş kaçınılmazdır ve orta – uzun vadede de hedef 21,30 TL’dir.” dedi.

Not: Burada yer alan yorumlar tamamen bilgilendirme amacıyla kullanılmış olup ilgili ekonomistin kişisel düşünceleridir. Bu ifadelerle hareket ederek yatırım kararı almak kazanç garantisi anlamına gelmemektedir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.