Hafta sonunda sert yükseldi! Altın fiyatları rekora fırladı!

Altın piyasasında çok hızlı fiyat artışları meydana gelirken gram altında fiyat rekoru kırıldı. Hafta sonu altın fiyatları ne kadar oldu? Altın fiyatları neden sert yükseldi?
Hafta sonunda sert yükseldi! Altın fiyatları rekora fırladı!

Altın piyasasında oldukça şaşırtıcı gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. 2023 yılına bomba gibi giriş yapan altın Ocak ayında en çok kazandıran yatırım araçlarının başında gelmişti. Şubat ayında ise altın piyasası bir önceki ay tüm kazançlarını iade etmek zorunda kaldı. Mart ayında ise altın piyasasında işler tamamen değişti ve ons altın 2.000 dolar kapısını zorlamaya başladı. Bu durum gram altın fiyatında da etkile oldu ve yeni bir rekor daha geldi.

ALTTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Altın piyasasındaki sert yükselişin nedeni merak ediliyor. Bu konuda belirleyici taraf ABD oluyor. ABD ekonomisindeki gelişmeler altın üzerindeki baskıyı arttırıp azaltabiliyor. Son günlerde ise ABD ekonomisinde pek da parlak gelişmeler yaşanmıyor. FED’in faiz artırım politikası ile enflasyonda artışın önü kesilmiş ve enflasyon istikrarlı bir şekilde düşmeye devam ediyor. FED tüm odağını enflasyona vermişken sürpriz bir şekilde banka krizi çıktı.

ABD’de banka krizi ile ekonomi adeta sallandı. Banka iflasları yaşanmadan sorun çözülse de piyasaların altına adeta dinamit atıldı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gerilemeler olması altın piyasasını tam bir güvenli liman haline getirdi. Artan talep ile beraber de ons altın fiyatında net yükselişler kaydedildi.

FED önümüzdeki hafta 2023 yılının ikinci faiz kararını açıklayacak. Bugüne kadar altın piyasasını baskılayan FED şu anda kendisi baskı altında kaldı. Faiz artırımlarına son vermesi istenen FED’in bu konuda geri adım atıp atmayacağı tartışılıyor. FED’in faiz artırımına devam etmesinin banka krizini körükleyeceğinden endişe ediliyor. Buna karşın enflasyonun faiz artırımları ile kıskaca alınmaması durumunda ekstra enflasyon sorunu yaşanabilecek. Bu karışık piyasa ortamında ise altın fiyatları sert yükselerek rekor geldi.

ONS VE GRAM ALTIN FİYATLARI NE KADAR?

Ons altın fiyatındaki son gelişmeler yakından takip ediliyor. Çok kısa bir süre önce ons altının 1.800 doların aşağısına sarkması beklenirken yaşanan gelişmelerin ardından tam tersi bir görüntü ortaya çıktı. Ons altın şu anda 1.989 dolar seviyesine kadar yükseldi. Hafta sonunun araya girmesi ile fiyat yükselişi durabildi. Yeni haftada ise hedef 2.000 doların üzerine yerleşmek olacak.

Gram altında ise çok daha farklı bir görüntü meydana geldi. Hem ons altında hem de dolar kurunda meydana gelen artışlarda ekranlarda gram altının fiyatı 1.214 TL’yi gördü ve rekor kırdı. Serbest piyasada ise gram altının fiyatı 1.230 TL’ye çıktı. Yeni haftada gram altın yatırımcısının 1.250 TL’yi görebileceği tartışılmaya başlandı.

Not: Burada yer alan bilgi ve yorumlar yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.