Hesaplamalar şimdiden başladı! Memur ve emekli maaşlarının Temmuz zammı yüzde kaç olacak?

Memurlar ve emekliler için maaş zammı hesapları yapılmaya başlandı. Temmuz ayında memurların ve emeklilerin maaşlarına ne kadar zam yapılacak?
Hesaplamalar şimdiden başladı! Memur ve emekli maaşlarının Temmuz zammı yüzde kaç olacak?

Türkiye’de memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zamları belirli verilere göre hesaplanıyor. Bu verilerin tam olarak kesinleşmesi için ise Temmuz ayının başında Haziran ayına ait enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Her ay açıklanan enflasyon rakamları ile bu hesaplama yapılırken enflasyon tahminleri ile de yaklaşık zamlar hesaplanabiliyor. Şu anda memur ve emeklilerin maaşlarına Temmuz ayında uygulanacak olan zammın yüzde kaç olacağına dair verilerin önemli bir kısmı açıklanmadı ama açıklanan veriler bu maaşlar zamlarına ilişkin fikir verebiliyor.

İKİ AYLIK KESİN ORANLAR BELLİ ODLU!

Memur ve emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan iki aylık veriler kesinleşti. Buna göre Ocak ayında yüzde 6,65, Şubat ayında ise yüzde 3,15 oranında veriler netleşti. Bu iki verinin toplamı ise yüzde 9,80’e işaret ediyor. Ancak emekli ve memur maaş zamlarının netleşebilmesi için Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının da enflasyon rakamlarının belli olması gerekiyor. Bu rakamlar belli olmadan ancak tahmin yapılabiliyor.

EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaş zammı hesaplamaları oldukça kolay bir yöntemle yapılıyor. Esasında teknik olarak emekli maaşlarına yalnızca enflasyon farkı veriliyor. Enflasyon farkı yüzde kaç çıkarsa o kadar zam ekleniyor. Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) toplamı emeklilerin aynı zamanda maaş zamları olacak. Eksi enflasyon çıkmaması halinde ki bu imkansıza yakın bir ihtimal olarak görülüyor emeklilerin Temmuz 2023 maaş zamlarının yüzde 9,80’i kesinleşti. Bu rakamın üzerine 4 aylık daha enflasyon farkı eklenecek. Bu oranın da yüzde 20 ile 30 arasında bir rakam olması bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞ ZAMLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları biraz daha farklı hesaplanıyor. Memurların toplu sözleşmeden kaynaklanan direkt bir maaş zamları bulunuyor. Enflasyon kaç çıkarsa çıksın bu maaş zammı uygulanıyor. Bu da Temmuz 2023’te yüzde 6 olacak. Yüzde 6nın üzerine ise enflasyon farkı eklenecek. Ocak ayında yapılan yüzde 8 maaş zammının Temmuz ayında oluşacak son 6 aylık enflasyon rakamından çıkarılması ile bulunacak rakam yüzde 6’lık memur maaş zammının üzerine eklenecek. Şu anda memurların ve memur emeklilerinin kesinleşmiş maaş zamları yüzde 7,80 oldu. Bu rakamın üzerine 4 aylık enflasyon rakamı da eklenecek. Memurların ve memur emeklilerinin de tıpkı diğer emekliler gibi yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir maaş zammı alacakları tahmin ediliyor.