JPMorgan'dan şok eden tahmin! Merkez Bankası faizi yüzde kaça çıkaracak?

ABD’li dev banka JPMorgan tarafından Türkiye ekonomisine dair yeni bir değerlendirme yapılarak Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceğinin tahmin edildiğini duyurdu. Merkez Bankası faizleri yüzde kaça yükseltecek?
JPMorgan'dan şok eden tahmin! Merkez Bankası faizi yüzde kaça çıkaracak?

Türkiye ekonomisinde yeni bir yönetimin görev başına gelmesi ile yapısal değişimler için düğmeye basıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdiği ilk mesajında ekonomide rasyonel politikalara dönülmekten başka bir seçenek kalmadığını ifade etmişti. Yapılan bu açıklama piyasalara hafif bir güven verirken yabancı finans kuruluşları da Türk ekonomisine dair değerlendirmelerini bu doğrultuda yapmaya başladılar. Son olarak JPMorgan tarafından bir değerlendirme yapılarak Merkez Bankası’nın faiz politikasındaki değişime dair beklentiler açıklandı.

1650 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIRIMI!

JPMorgan tarafından yapılan değerlendirmede Merkez Bankası’nın Haziran ayı toplantısında çok güçlü bir faiz artırımı yapacağı yer aldı. JPMorgan ekonomistlerine göre Merkez Bankası Politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 25’e yükseltecek. Hatta bu faiz yükseltmesinin kararının alınması için Haziran ayının Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının bile beklenmeyebileceği dile getirildi. JPMorgan tahminine göre Merkez Bankası 1650 baz puanlık faiz artırımını bir anda yapacak.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 30 OLACAK!

JPMorgan’ın kıdemli ekonomistleri tarafından yazılan Türkiye raporunda, “Politika faizinin 22 Haziran toplantısında veya belki de daha önce mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e yükseltilmesi ve bununla birlikte ihtiyaç olması halinde daha küçük artışların yapılabileceğine işaret eden bir yönlendirme metni yayımlanması olasılıklar dahilinde. Yüzde 30 olan yıl sonu politika faizi tahminimizde değişikliğe gitmiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

KREDİ MUSLUKLARI KAPANACAK!

JPMorgan krediler ve kredi faizlerine yönelik de bir değerlendirme yaptı. Bankaların kullandırılan kredilere karşılık zorunlu menkul kıymet tesis etmeleri gerekiyor. Bu kuralların yumuşatılması ve sonrasında kredi faizlerinde üst limitin kalkacağını öngören JPMorgan kamu bankalarının da kredileri azaltarak daha az kredi kullandırılacağı tahmini yapıldı. 2023 yılının ikinci yarısında TL cinsinden kredi büyümesinde önemli bir yavaşlama beklendiği bildirildi. Ayrıca Merkez Bankası yılın ikinci yarısında devlet tahvil alımlarını da yavaşlatacağı öngörüsünde bulunuldu.

JPMorgan tarafından yapılan bu tahminlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılacak kapsamlı açıklamalarla öğrenilebilecek. Mehmet Şimşek henüz kapsamlı bir açıklama yapmadı. Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı Merkez Bankası'nın Haziran ayı faiz kararı olacak.