Kıdem tazminatı hesaplaması yenilendi! Ne kadar ödeme alacaksınız?

Çalışma hayatındaki ücretlerin en önemlilerinden olan kıdem tazminatlarına 2023 Ocak zammı yapıldı. Bir asgari ücretli çalışanın alabileceği kıdem tazminatı zammı hesaplaması yapıldı.
Kıdem tazminatı hesaplaması yenilendi! Ne kadar ödeme alacaksınız?

Türkiye’de çalışma hayatında en önemli ücretlerden birisi de kıdem tazminatı olduğu biliniyor. Çalışanların bir anlamda güvencesi olan kıdem tazminatları toplu para olması açısından işten ayrılma gerçekleştiğinde mühim bir bütçe desteği olarak değerlendiriliyor. 2023 Ocak dönemi için kıdem tazminatları zamlanınca kıdem tazminatı hesaplamaları da değişti.

KIDEM TAZMİNATLARI ZAMLANDI!

Kıdem tazminatları ile alakalı olarak 2023 Ocak tarifesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlendi. Buna göre kıdem tazminatı en az 9.932 TL ve en fazla 19.830 TL olarak belirlendi. Kıdem tazminatı taban ve tavanı güncellenirken çalışanların işten ayrılmaları durumunda alabilecekleri kıdem tazminatı tutarlarına dair de hesaplamalar baştan yapıldı.

KIDEM TAZMİNATINI HER ÇALIŞAN ALABİLİR Mİ?

Kıdem tazminatı çalışanların hakkı olsa da bu her çalışanın işten ayrıldığında kıdem tazminatı alma hakkı olduğu anlamına gelmiyor. Kendi isteği ile işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödemesi yapılmıyor. Bunun tek istisnası bulunuyor. Eğer çalışan emekli olmak için işten kendi isteği ile ayrılıyorsa o zaman kıdem tazminatını alabiliyor. Normal koşullarda kıdem tazminatı alabilmek için işten kendi kusurunun dışında çıkarılmak gerekiyor. Bu koşulu sağlayanlara işverenleri zorunlu olarak kıdem tazminatı ödemesi yapıyorlar.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı hesaplaması en basit şekilde bir çalışanın her çalıştığı yıl için son aldığı brüt maaşı üzerinden yapılmaktadır. Ancak kıdem tazminatı için Hazine ve Maliye Bakanlığı taban ve tavan uygulaması yapmaktadır. Şu anda 1 yıllık kıdem tazminatı 9.932 TL’den az ve 19.830 TL’den fazla olamaz. Bu kural ile her çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplama yapılır. Kıdem tazminatından da damga vergisi haricinde herhangi bir kesinti yapılamaz. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplamasında sürekli olan yan ödemeler de maaşın üzerine eklenerek hesaplamaya dahil edilir.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI!

Türkiye’de çalışanların çok büyük kısmı asgari ücret üzerinden maaşlarını alıyorlar. En çok da asgari ücretlilerin kıdem tazminatı hesaplamaları merak ediliyor. Bir iş yerinde 15 yıl kesintisiz çalışan bir asgari ücretli çalışan emeklilik veya işten çıkarılma nedeniyle kıdem tazminatı alacaksa her yılı 9.932 TL’den hesaplanması gerekiyor. 15 yıl karşılığında bu çalışanın kıdem tazminatı 148.980 TL olacaktır. Asgari ücret zammından önce bu tutar 96.399 TL’ydi.