KKM kazanç hesaplama tablosu! 100 bin TL 3 ayda kaç TL oldu?

Kur Korumalı Mevduat Hesapları’nın yatırımcılara sağladığı kazançlar merak ediliyor. 3 ay önce KKM hesabına 100 Bin TL yatıran bir kişinin bugün parası kaç TL oldu? KKM’nin 27 Haziran tarihli kazanç hesaplamasının ayrıntıları nelerdir?
KKM kazanç hesaplama tablosu! 100 bin TL 3 ayda kaç TL oldu?

Türkiye’de yüksek enflasyondan dolayı vatandaşlar yatırımlarını nasıl yönlendirecekleri konusunda kararsız kalmaya devam ediyorlar. Vatandaşlar varlıklarını mevduat, döviz, altın, borsa veya gayrimenkul alanlarında değerlendirebiliyorlar. Türk lirasında kalarak dolar kurundan kazanç elde etmek isteyenler için ise Merkez Bankası destekli Kur Korumalı Mevduat Hesapları da çok cazip bir yatırım alanı haline geldi. Ancak buradaki kazançların hesaplanması vatandaşların kafasını karıştırıyor.

KKM NEDİR, KAZANÇ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Kur Korumalı Mevduat Hesapları adı verilen KKM hesapları tüm bankalarda erişilebilen bir mevduat türüdür. Burada vatandaşlar paralarını Türk lirası cinsinden bankaya yatırabiliyorlar veya dövizden TL’ye dönebiliyorlar. Normal banka mevduatından farkı ise dolar kurunun yükselmesi durumunda mevduat sonunda bu yükseliş tutarının yatırımcıya ödenmesi oluyor.

Bankalar KKM hesaplarında müşterilere en fazla yüzde 17’ye kadar faiz imkanı sağlayabiliyorlar. Bunun yanında ekstra olarak ise müşterilere kur farkı ödemesi de yapılıyor. Sistemin işleyişi ise belirli bir sistemle ilerliyor. Vade sonunda önce bankanın mevduat kazancı hesabı vatandaşa veriliyor. Ardından ise vade başlangıcındaki dolar kuru ile vade sonundaki dolar kuru arasındaki fark hesaplanarak kur farkı ödemesi yapılıyor. Bu kur farkı ödemesini bankalar değil Merkez Bankası finanse ediyor.

3 AY ÖNCE KKM’YE 100 BİN TL YATIRANLARIN PARALARI BUGÜN KAÇ TL OLDU?

KKM hesaplarına 3 ay önce 100 Bin TL yatıranlar bu hesabı 3 ay vadeli açmaları durumunda 27 Temmuz’da bankadan mevduat faizi olarak 4.284 TL kazanç elde ettiler. Buna ek olarak ise dolar kurunun farkından dolayı da bir ekstra kazanç sözkonusu. 27 Nisan’da dolar kuru 14,80 TL’ydi. Bugün ise yani 27 Temmuz’da dolar kuru 17,88 TL’ye yükseldi. Buna göre 1 dolar başına 3,08 TL’lik bir kazanç oluştu.

27 Nisan’da 100 Bin TL ile 6.756 dolar satın alınabiliyordu. 1 dolarda kazanç 3,08 TL olduğu için bu KKM hesabının sahibinin 20.810 TL kur farkı kazancı oldu. Böylelikle mevduat faizi kazancı da eklenince 3 ay önce KKM’ye 100 Bin TL yatıran vatandaşların paraları bugün 125.094 TL olmuş oldu. KKM hesabı sahibi net olarak 3 ayda 25 Bin TL kazanç sağladı.